Coronavirus verovert school na school

Creatief omspringen met de regels wordt meteen afgestraft.’

De CLB’s van Oost -en West Vlaanderen trekken aan de alarmbel. De scholen zijn amper een week weer opgestart en het CLB verspreidt een algemene oproep: “Mensen, onderschat het niet. Neem jullie verantwoordelijkheid.”

Het zijn de CLB’s die verantwoordelijk zijn voor de contactopsporing in het onderwijs. Wanneer een leerling of leerkracht positief test, moeten zij in kaart brengen met wie zij contact hadden op school. “Vorige week hadden we amper oproepen, maar sinds maandag staat de telefoon roodgloeiend”, zegt Vandelannoote, arts en directeur van het vrij CLB Westhoek in Het Laatste Nieuws. De krant meldt dat niet alleen de Westhoek getroffen is. In Gent waarschuwde het Vrij CLB al dat het verzoop in het werk, na melding van zeven besmettingen. Ook onder meer in Hamme, Brugge, Vilvoorde, Turnhout en Kortrijk zijn leerlingen en/of leerkrachten in afzondering geplaatst na nauw contact met een besmet persoon op school.

Het CLB waarschuwt dat veel scholen te pragmatisch en te creatief zijn in hun oplossingen. Als er te weinig plaats is in een refter bijvoorbeeld, wordt die gemakshalve toch gevuld. Afstand houden in de klas, maar wel naast elkaar zitten eten, is geen goed idee. Ook op de speelplaats neemt men het niet zo nauw met de regels, geen mondmaskers en onvoldoende afstand. Het CLB waarschuwt dat als we willen dat onze scholen openblijven, er mentaliteitswijziging moet komen.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More