Koning Filip verrast vriend en vijand, behalve CD&V

Plotseling, en geheel uit het niets schakelt koning Filip een versnelling hoger. Hij ontslaat Bouchez en Coens van hun informatieopdracht en vraagt Koen Geens om “de vorming van een volwaardige regering mogelijk te maken.” Filip verrast iedereen. Verrast met een onverwachte wending, verrast door het op een vrijdagavond te doen, verrast door Geens te kiezen.

Geens krijgt de titel van “koninklijk opdrachthouder”. Op het moment dat iedereen denkt dat alles geblokkeerd is, 250 dagen na de verkiezingen, 53 dagen met de informateurs Coens en Bouchez, vraagt de koning aan Geens om “ de nodige initiatieven te nemen om de vorming van een volwaardige regering mogelijk te maken.” Op 10 februari verwacht de vorst een antwoord.

En nu ?

Bouchez twittert een cryptische boodschap: “Als er een weg is, is het nutteloos te wachten om die te gebruiken.”

Lezen we tussen de lijnen dat de CD&V een bocht neemt en N-VA laat vallen?

Van Geens komen we het alvast niet te weten. Hij spreekt als een wijze vos: “Ik heb geen bijzonder titel en mijn opdracht is open. Ik heb deze opdracht aanvaard en zal deze in volstrekte discretie uitvoeren.”

Zijn woorden klinken als die van een eerste minster van het land. Waarschijnlijk is dat op dit moment dat de enige zekerheid.