“Ik moest vluchten omdat ik teveel wist.”

De Chinese virologe Li Meng-Yan – een specialiste aan de school voor volksgezondheid in Hong Kong – zegt dat ze het land moest ontvluchten omdat ze ‘weet hoe China omgaat met klokkenluiders’. Al meteen nadat bekend werd dat er een nieuw coronavirus zich verspreidde in het Chinese Wuhan, kwamen er de geruchten van desinformatie. Als je de cijfers van de Johns Hopkins raadpleegt, dan lees je dat er in China – een land 1,4 miljard inwoners – 85.000 besmettingen registreerde en en ‘slecht’s 4.641 doden. Je kan niet anders dan concluderen dat deze cijfers niet kloppen. China telt 140 keer meer inwoners dan ons land en de helft minder slachtoffers?

China heeft een meer dan twijfelachtige verhouding met de waarheid en wordt er wereldwijd van beschuldigd dat hun gesjoemel de pandemie alleen maar groter heeft gemaakt. Chinese dokters die onregelmatigheden signaleerden, werden aangehouden, journalisten die dieper probeerden te graven werden het werken onmogelijk gemaakt.

Dokter Li was één van de eerste onderzoekers van het nieuwe corona-virus, maar ging eind april naar de Verenigde Staten. Zij beweert dat haar inspanningen werden afgeblokt. “De reden dat ik naar de VS kom, is omdat ik een boodschap breng over de waarheid omtrent Covid”, zegt ze aan FOX NEWS. “Als ik dit in Hong Kong naar buiten breng, zal ik verdwijnen en vermoord worden.” Harde woorden.

Op 31 december vorig jaar vroeg een leidinggevende arts om in het geheim een een SARS-achtig virus uit Wuhan te onderzoeken. China weigerde buitenlandse experten, ook wetenschappers uit Hong Kong. Ze richtte zich tot enkele bevriende wetenschappers en vertelde hen dat er in Wuhan een onbekend virus was opgedoken met SARS-eigenschappen, dat zich razendsnel verspreidde. Ze beweert dat ze met haar bevindingen naar een overste ging, die haar aanraadde om het stil te houden en voorzichtig te zijn. “Ga niet over de rode lijn” was zijn advies, waarmee hij refereerde naar de de onuitgesproken grens van de tolerantie van Peking. “We zullen verdwijnen en vermoord worden”, waren zijn letterlijke woorden.

De afgelopen week installeerde China draconische nieuwe wetten in Hong Kong en verbrak de eerder gegarandeerde autonomie van Hong Kong. Li ziet hier een uitbreiding van de cover up van de waarheid omtrent Covid-19. China kan het zich economisch niet permitteren om op te draaien voor de wereldwijde ravage van het coronavirus. We hebben het dan niet alleen over de oorsprong van het virus, maar ook over de waarschuwingen die achterwege bleven zodat de wereld zich onvoldoende kon beschermen.

Als Li straks bescherming krijgt van de VS, zal zij haar volledige verhaal doen.