Iemand het profiel van koning Filip al gevonden op Twitter? Neen. Doe geen moeite. Filip zit niet op de site met het vogeltje. De persdienst van het paleis wel.

Toch mocht Filip een privécursus Twitter krijgen van 2 topjournalisten van de VRT: Riadh Bahri en Ivan De Vadder. Riadh vertelde het zelf in De Slimste Mens.

Dat vonden we toch wel merkwaardig: de beste 2 journalisten van Vlaanderen die onze beste koning ooit leerden twitteren – zonder merkbaar resultaat. Het zal toch niet zijn dat de cursus vruchteloos was of dat de koning er niets van begrepen had?

Gisteren belde ik dan maar naar de lakei van de koning zelf. Het raadsel hield me immers uit mijn slaap.

“Thierry”, zei de lakei. “Vooreerst moet ik je de groeten doen van mijn baas. Hij vraagt wel om iets minder negatief over hem en zijn gezin te schrijven, maar hij begrijpt ook wel dat de vrijheid van mening belangrijk is, zeker na die afschuwelijke gebeurtenis in Frankrijk.”

De lakei had het natuurlijk over leraar Samuel die vermoord werd na het tonen van een cartoon.

“Nu, over die fameuze twitterles van Riadh en Ivan. De koning zat toevallig te kijken naar die aflevering van De Slimste Mens. Hij is nogal fan van Riadh. Zo laat hij ook alle afleveringen van het journaal opnemen. Ik moet die dan bekijken en de fragmenten met Riadh tonen aan Filip. Je zou hem dan moeten zien Thierry, het wordt een ander mens.”

Ik vraag de lakei om toch terzake te komen. “Die twitterles.Tja,  dat was geen privéles aan Filip, maar een presentatie in het kader van een reportagewedstrijd van het Prins Filipfonds.”

De lakei nog: “Filip was net koning. Er werd toen aan Ivan en Riadh gevraagd of ze voor enkele jonge journalisten een lezing konden geven over de do’s en don’ts van de sociale media.”

Volgens de lakei hadden ze het voorbeeld van Yves Leterme gebruikt om te tonen hoe het niet moet. Yves had namelijk enkele privéboodschappen openbaar gepost. Hij vroeg toen aan de vrouw van Henry of hij nog bij haar was.

In 2010 stuurde Yves al “Not at all. Want to learn to know you. You to (sic)?” de wijde wereld in. Hij was toen in Kinshasa om 50 jaar onafhankelijkheid van Congo te vieren. En daarna maakte hij het helemaal bont. ”Missch klopt het niet. Maar dat vertel je me zondagav? Werkte je bij Adecco?/Als ik teveel vraag, zeg maar. Wil je nt stalken”, twitterde Yves toen.

Volgens de lakei was die presentatie van Ivan en Riadh toch niet het slimste plan. “Die jonge gasten spelen natuurlijk met Twitter en Instagram. Tijdens de presentatie waren ze zelfs TikTok-filmpjes aan het maken. Laat ons het beleefd stellen dat ze de tips al kenden.” Ze konden wel lachen met de voorbeelden van Yves, maar wisten natuurlijk niet wie hij was.

Volgens de lakei was Filip wel discreet aanwezig op die powerpointpresentatie. “Maar het is niet zo dat Ivan en Riadh hem aan zijn troon uitgelegd hebben hoe Twitter werkt. Mijn baas vertelde me wel achteraf dat hij droomde van zo’n privéles van Riadh. En ik heb gehoord dat Riadh dat ook geweldig zou vinden.” Ik kon de lakei bevestigend antwoorden.

Volgens de lakei zou een dergelijke “Twitterles” in de pijplijn zitten. Of de koninklijke prestaties op Twitter van de koning daarna veel beter zullen zijn…