Aandeel Picanol geschorst op de beurs na cyberaanval

Maandag had het bedrijf Picanol af te reken met de aanval van hackers op hun computersystemen. Dat zorgde ervoor dat het hele bedrijf kwam stil te liggen. 1.500 arbeiders en bedienden zitten sindsdien werkloos thuis. Vandaag werd het aandeel van Picanol geschorst op de beurs. Het bedrijf zoekt samen met de federale politie naar een oplossing.

Het incident toont aan wat voor een catastrofale gevolgen een cyberoorlog zou kunnen hebben. In het conflict tussen Iran en de Vs wordt al langer gefluisterd dat Iran een cyberoorlog zou voorbereiden. Iran zou over zo’n 120.000 ‘cybersoldaten’ beschikken, maar heeft tot nu toe nog niet daadwerkelijk aangetoond dat het grote schade kan toebrengen aan industriële systemen.

Onmiddelijk na de aanslag op Soleimani was er een cyberprikje van Iran, maar meer dan een schot voor de boeg was het niet te noemen. Het trof de website van de overheidsdienst Fedral Depository Libary en liet een sloganesk bericht achter.

Uit een paar Engelstalige zinnen kon verstaan worden dat de aanval uitgevoerd werd door Iraanse hackers, en dat het slechts een demonstratie was van wat Iran op vlak van cyberoorlog kan verrichten. De boodschap werd nog kracht bijgezet van een foto van een bloedende Trump die een vuistslag krijgt.

Cyberaanvallen worden in de toekomst een nieuwe vorm van oorlogvoeren. Door industriële systemen plat te leggen, legt men in no-time een heel land plat. De gevolgen van zo’n aanval zijn mogelijks nog gevaarlijker dan van een fysieke aanval omdat een land onmogelijk nog functioneert zonder computers. Industrieën, kerncentrales, hospitalen, banken, winkels, transport enz.., de impact zou catastrofaal zijn.

Tot nu is er nog nooit een echt conflict geweest. Amerika rolde in het verleden ook al met cyber-spierballen en heeft al meerdere cyberaanvallen uitgevoerd om systemen van het Iraanse leger te blokkeren. De daders van een cyberoorlog zijn zo goed als ongrijpbaar en beide landen vrezen dat een digitale oorlog geen einde kent.