CYBERCOM, de digitale oorlogsvoeringspoot van het Amerikaanse leger, heeft aan het Congres laten weten dat ze  haar vacatures maar moeilijk ingevuld krijgt. En dat heeft zo zijn redenen.

De Verenigde Staten hebben mensen nodig die het land willen verdedigen van achter de computer.  Grootste struikelblok voor die rekruten is evenwel dat iedereen die het leger binnen wil, eerst een stevige opleiding tot soldaat moet volgen. En dat ziet de overgrote meerderheid van de Amerikaanse IT-nerds – die verder dus wel over de nodige skills beschikt – niet zitten.

Maar er is nog een ander probleem: het loon. Want ook als cybersoldaat krijg je het loon van een soldaat. En dat ligt ver onder het loon van een goed opgeleide IT’er.  Bovendien worden interne mensen  angstvallig ter plekke gehouden om de eigen netwerken van de land-, zee-, of luchtmacht in stand te houden.

Daarom denken  ze er in de VS aan om de vooropleiding van aspirant-troopers gedeeltelijk te laten vallen.  Men zou ook speciale rangordes in het leven roepen om ze bij aanvang een aantrekkelijk loon te kunnen voorschotelen.  Of ze met een zak borrelnootjes en een halve liter cola aan de pc mogen plaatsnemen, is nog niet geweten.

Gepubliceerd door Bert Pichal

Houdt van Belgische bieren, bordspelen en de Backeljau's.