Phishing, het is de pest van het internet.

Het bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse (bank)website, die een kopie is van de echte website, om ze daar – nietsvermoedend – te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun kaartnummer. Hierdoor krijgt de fraudeur de beschikking over deze gegevens.

Phishing gebeurt via e-mails, maar almaar vaker ook via sms en WhatsApp-berichten. De bots van Google – die ‘vechten’ tegen phishing – blokkeren elke dag zelfs 240 miljoen mails. De oplichters versturen immers vooral e-mails naar potentiële slachtoffers.

Phishing en de gevolgen daarvan liggen ten grondslag aan 80 % van de cyberincidenten in België.

De banksector signaleert jaarlijks zowat 40.000 gevallen van phishing. Het aantal rechtszaken geeft dus geen volledig beeld van de situatie.

Secutec is een bedrijf dat gespecialiseerd is in cybersecurity. Geert Baudewijns, de topman van het bedrijf, was onlangs in het federale parlement voor een interessante vergadering over internetfraude.

In de vestiging van Secutec in Tel Aviv werken 18 mensen rond phishing, die allemaal afkomstig zijn van militaire organisaties in Israël.

Secutec gaat in België phishing-campagnes onder meer te lijf door er duizenden valse accounts in te pompen. Dit bevindt zich uiteraard op de grens van het toelaatbare. Belgische banken staan, in tegenstelling tot hun Amerikaanse tegenhangers, erg huiverachtig tegenover deze praktijk. Het zou volgens de topman van het bedrijf trouwens een goed idee zijn deze techniek ook toe te passen op het darknet, al valt nog te bezien hoe dit wettelijk kan worden georganiseerd.