Denken aan iemand anders tijdens het rollebollen: niemand wil het horen maar toch doen we het wel eens.  Maar we moeten niet allemaal beginnen panikeren. Volgens seksuologen is dit een manier om met monogamie om te gaan.

Een onderzoek van de Amerikaans relatieplatform The Normal Bar bij 100.000 mensen wereldwijd geeft meer duidelijkheid. Eénenzestig procent van de vrouwen en bijna negentig procent van de mannen fantaseert wel eens over iemand anders dan hun partner. Uit andere onderzoeken blijkt dat iedereen wel eens fantaseert. Dus ook jij en je partner.

En waarom doen we dat, fantaseren over iemand anders? Seksuologen denken dat het helpt om je relatie op elkaar af te stemmen. Het betekent dus niet dat er niet voldoende liefde is voor onze partner. Integendeel zelfs, het helpt ons om monogaam te leven. Maar ook in een langere relatie helpt het om de alles nog pittig te houden. Deze onschuldige fantasieën geven je de kans om je verbeelding de vrije loop laten gaan. Het zorgt voor een beetje leven tussen de lakens. En daar worden we toch allemaal gelukkig van.

Af en toe fantaseren over iemand anders is dus volkomen normaal en bovendien valt er ook niets tegen te doen. Het kan nuttig zijn, zolang je ze niet constant gebruikt en je niet meer zonder die fantasieën opgewonden kunt geraken. Want dat begint na een tijdje zowel seksueel als emotioneel te wegen.

Fantaseren over die knappe collega of buurvrouw kan dus geen kwaad, zolang je dit maar af en toe doet. Maar zorg er vooral voor dat je nooit de verkeerde naam roept in het heetst van de strijd!