De meest gehate man ter wereld had nogal een kenmerkende knevel met een eigenaardige snit. Vooral als u meerekent dat er voor de rest niemand rondliep met zo’n eigenaardige snor. Toch had de man er een goede reden voor.

De snor van Adolf Hitler. Er is al heel wat mee gelachen en gezwansd. En politici die zich te rechts opstellen, die krijgen Photoshop-gewijs een Hitler-snor opgekleefd.

Een mens zou zich kunnen afvragen waarom Hitler zo’n idiote snor had. Dat deden we ook. Straffer nog: we vonden het antwoord zelfs. We vonden overigens nog heel wat eigenaardigheden over de man. En die hebben we dan maar allemaal neergepend. In chronologische volgorde.

Hitler wilde als kleine jongen priester worden

Adolf Hitler werd op 20 april 1889 geboren in Branau am Inn, te Oostenrijk. Vader Alois was een bazige douanebeambte. Zijn moeder was dan weer eerder van het onderdanige type. En diepgelovig, dat was ze ook. Als frequente kerkgangster vond ze het niet meer dan normaal dat haar zoon misdienaar zou worden. Kleine Adolf Hitler vond dat wel plezant. Toen hij als achtjarige knaap ook nog eens in een vijver sukkelde, hij dreigde te verdrinken en een priester hem op het nippertje redde, wist hij het zeker: hij zou priester worden.

Hij was verliefd op een Joodse schone

In zijn pubertijd werd Adolf Hitler tot over zijn oren verliefd op Stefanie Isak, een Joods meisje. Hij liep achter haar aan tot zijn schoenzolen het begaven, maar het mocht niet baten: ze zag hem niet staan. En ook niet zitten.

Er zijn er zelfs die beweren dat die afwijzing voor zijn latere afkeer voor Joden heeft geleid.

Hitler was een tijdlang dakloos

Zijn vader overleed toen Adolf Hitler veertien was, zijn moeder legde vier jaar later het loodje. Hitler wilde naar de kunstacademie: hij was er namelijk van overtuigd dat er in hem een groot schilder schuilging. Die kunstacademie dacht daar echter anders over en weigerde hem. Een dak boven zijn hoofd kon hij zich niet meer permitteren. Overdag zat hij op een bank in het park te schilderen, waarna hij zijn kunstwerken op straat probeerde te slijten. De nachten bracht hij door in een openbare slaapzaal voor dakloze mannen. Toen hij drie jaar later eindelijk de erfenis van zijn ouders kreeg, trok hij naar Duitsland.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg hij een IJzeren Kruis

Hitler was volgens sommige bronnen van Oostenrijk naar Duitsland geëmigreerd om te ontsnappen aan zijn legerdienst. Maar toen hij amper een jaar in Mücnhen woonde, brak de Eerste Wereldoorlog toch wel uit zeker! Soit, Hitler dus het Duitse leger in. Als soldaat eerste klas werd hij in Vlaanderen en Frankrijk naar het front gestuurd. Hij was onder andere present om de Slag om Ieper, de Slag bij Arras en de Slag aan de Somme.

Zoveel Slagen bijwonen: dat was genoeg om in augustus 1918 een IJzeren Kruis Eerste Klas te ontvangen.

Hij had maar één teelbal

Adolf Hitler had dan heel wat afgereisd tijdens de Eerste Wereldoorlog, helemaal ongeschonden bleef hij er niet bij. De vijand wist hem namelijk een keer in zijn klokkenspel te schieten, waarna hij afscheid moest nemen van een teelbal. Of het zijn linker- of rechtertestikel was, dat hebben we niet kunnen achterhalen.

In oktober 1918 werd hij dan weer blind bij een aanval met mosterdgas. Het zou nog drie maanden duren, vooraleer hij weer wat kon zien.

En hoe zit het nu met die belachelijke snor?

Wel, in 1917 begonnen de Duitsers mosterdgas te gebruiken aan het front. Wanneer ze zo’n bommetje dropten, moesten ze natuurlijk wel zelf gasmaskers opzetten. Een teug mosterdgas binnenhalen was immers niet zo gezond.

Adolf Hitler had toen nog een stevige knevel onder zijn neus, waardoor zijn gasmasker niet volledig afsloot. Zijn overste beval hem dan ook zijn snor af te scheren. Dat vertikte de toekomstige Führer echter. Wél scheerde hij de zijkanten ervan af, zodat zijn gasmasker wel afsloot en er slechts een smal strookje onder zijn neus bleef staan. Een snit die hij voor de rest van zijn leven zou houden.

In 1938 was Hitler de man van de vrede

In het toenmalige Tsjecho-Slowakije lag het Sudetenland, een gebied waar de inwoners Duits spraken. Hitler vond dat het stuk land daarom aan Duitsland toebehoorde, maar de rest van Europa – en dan vooral Engeland en Frankrijk – waren het daar niet mee eens en Hitler zocht ambras.

Maar hij beloofde ook dat hij zijn expansiedrift in bedwang zou houden, als hij Sudetenland toch zou krijgen. Andere landen vonden dat de enige manier om oorlog te voorkomen. In het Verdrag van München werd overeengekomen dat Duitsland Sudetenland kreeg, in ruil voor het behoud van de vrede. Wisten zij toen veel Dat Hitler een goed jaar later zijn gat zou afvegen met dat verdrag…

Hitler was een grote dierenvriend

Het Germaanse ras was volgens hem superieur en alle Joden en zigeuners, die moest eraan. En al wie het daar niet mee eens was, die moest er maar ineens bij gaan liggen. Hitler heeft zo’n zeventien miljoen doden op zijn geweten.

Meedogenloos. Maar langs de andere kant was hij wel vegetariër. Hij was namelijk van mening dat een varken of een rund niet moest sterven omdat hij zin had in een kotelet of steak. Nòg straffer: tijdens zijn slachtpartij in Europa joeg hij er nieuwe wetten door ter bescherming van dieren.

Hij kreeg injecties met extracten van stierentestikels

Hitler had dus zelf maar één testikel, dat wisten we al. En aangezien het hormoon testosteron – wat ons onder andere geil maakt – vooral wordt geproduceerd in de testikels, had Hitler maar een halve productie. Daarbij komt nog dat hij afhankelijk was van morfine, cocaïne en amfetaminen: ook al niet bepaald libidoboosters. Hij was dus redelijk impotent.

Opdat hij toch af en toe zijn sergeant-majoor overeind zou krijgen voor zijn Eva Braun, liet hij zichzelf injecteren met extracten van testikels van jonge stieren. Of dat ook daadwerkelijk hielp is niet geweten: dat geheim hebben Hitler en Braun mee in hun graf genomen.

Hitler geraakte ‘s morgens niet uit zijn nest

Hitler nam van zodra hij opstond een eerste dosis coke. Gedurende de loop van de dag volgden er nog wel wat. Waarschijnlijk was hij mede daardoor zo’n kolerieke kerel. En ’s avonds niet kunnen slapen natuurlijk. Een slaapmuts drinken zat er niet in: Hitler had een bloedhekel aan alcohol. Zelden sloot hij zijn ogen voor een uur of vier ‘s morgens. Waardoor hij nooit voor ‘s middags weer op was.

Hitler veroverde wel Parijs, maar geraakte niet in de Eiffeltoren

Nadat Hitlers troepen Parijs ingelijfd hadden, bezocht de Führer zelf de Franse hoofdstad. Er werd een dag afgesproken dat hij de Eiffeltoren zou bezoeken en dat er dan bovenin propagandafoto’s van hem genomen zouden worden. Hadden de stouteriken van het Franse verzet de lift toch wel gesaboteerd zeker! Met de trap – zo’n vijftienhonderd treden – zag hij niet zitten.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.