Aanspoelen op een onbewoond tropisch eiland. Even weg van de wereld in een exotisch paradijs. Wie droomde er nog nooit van? 

Maar op dit eiland gestrand geraken zou meteen een ware nachtmerrie worden. Ilha da Queimada Granda is een eiland voor de kust van het Braziliaanse Sao Paulo. Het is nog geen halve vierkante kilometer groot, maar er leven naar schatting meer dan 4.000 dodelijke slangen. Als je dacht dat je schoonmoeder al een giftig serpent was, wacht maar tot je hoort wat voor slangen hier je liggen op te wachten.

Zo is Snake Island de thuisbasis van de gouden lanspuntslang wiens gif drie tot vijf keer krachtiger dan van welke slang dan ook op het vasteland. De dieren zijn geelbruin van kleur en komen nergens anders ter wereld voor. Ze zijn familie van de adder en worden gemiddeld zeventig centimeter lang. Het gif van de slangen brandt door de huid heen en veroorzaakt bloedblaren, misselijkheid, zwellingen, nierfalen en hersenbloedingen.

De Braziliaanse overheid schat het gevaar van een slangenaanval zo groot, dat naast een handjevol wetenschappers niemand er voet aan wal mag zetten. Dit mede door een tragische dood van een arme visser die er ooit was aangemeerd om bananen te plukken. Dagen later werd hij in zijn bootje aangetroffen, morsdood en middenin een plas bloed. Als klapper op de vuurpijl had hij wel honderd slangenbeten over zijn hele lichaam.

Temptation Island is dus niet het enige eiland vol wezens met gespleten tongen.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."