Hangry, je kent het wel: verschrikkelijk veel honger hebben dat je je echt aan alles gaat beginnen ergeren en uiteindelijk heel chagrijnig wordt. Eigenlijk ben je jezelf even niet meer. Maar hoe kan dat nu eigenlijk?

Gelukkig komt de wetenschap ons even uitleggen hoe dat nu zit met Hangry (hunger + angry). Wetenschappers aan de universiteit van North Carolina lieten zo’n 400 mensen een positief, negatief of neutraal beeld zien. Daarna kregen ze opnieuw een neutraal beeld te zien. Uit de resultaten bleek dat wie een negatieve prent zag en ook nog een hongertje had, hier slechter op ging reageren. We reageren dus slechter op onaangename situaties wanneer we honger hebben.

Maar hoe komt dit nu toch? Als je honger hebt komt dit omdat er te weinig glucose in je bloed zit. Ons lichaam verwerkt eten in ondermeer aminozuren, vetten en suikers. Wanneer deze niet voldoende in je lichaam te vinden zijn, gaat je lichaam dit niet prettig vinden. Je hersenen hebben namelijk glucose nodig om goed te kunnen functioneren. ls het glucose-gehalte niet hoog genoeg dan ga je minder prettig voelen en sneller geïrriteerd raken. Maar het triggert eveneens de aanmaak van adrenaline, wat ook weer grote invloed heeft op je humeur.

Geen zorgen als je nog eens als een stuk chagrijn rondloopt omdat je nood aan voedsel hebt, je bent volkomen normaal. Meer zelfs, wetenschappers zeggen dat het een overlevingsmethode is onder dieren. Vechten om voedsel is namelijk volledig normaal in het dierenrijk.