Al zo’n 11.000 jaar lang brengen dames met blonde lokken de heren hun hoofd op hol. En daar is ook een logische verklaring voor…

We deden onlangs voor de lol een poll op onze Instagram. De vraag: welke haarkleur vinden jullie bij dames het aantrekkelijkst? De blondines bleken het meest in trek.

Die uitslag is op zich niet zo heel verwonderlijk. Bij een grootschalig onderzoek dat een tijdje geleden in Nederland plaatsvond, bleek ook al dat heren daar blondines het aantrekkelijkst vinden. En bij onze noorderburen zijn er dan nog heel wat dames met blonde lokken te vinden. In landen waar ze zeldzamer zijn, zijn ze nog meer begeerd.

Wij vroegen ons af waarom blondines zo onweerstaanbaar zijn, en daar blijkt nog een logische uitleg voor te zijn ook. Dat hebben enkele knappe Japanners onlangs uitgevogeld.

De homo sapiens viel in den beginne enkel te spotten met zwart haar op zijn kruin. Wat op zich niet zo verwonderlijk is natuurlijk, als je weet dat het Afrikaanse continent als vruchtbare schoot heeft gediend voor de ‘moderne mens’. Volgens die Japanners vond er dan ongeveer 11.000 jaar geleden een mutatie plaats in het MC1R-gen bij vrouwen, dat de blonde haarkleur veroorzaakte. De allereerste blondines waren een feit, en iedere rechtgeaarde vent wilde erop. Menig man heeft een knots op zijn nog primitieve kop gekregen, in de strijd om de zeldzame blondine. Maar… omdat ze zo begeerd waren, werden de lichtharige dames vaak zwanger, en zo werden blonde lokken op den duur iets minder zeldzaam.

Toen de Oude Romeinen op veroveringstocht trokken doorheen Gallië, brachten ze af en toe een blondine als souvenir mee naar huis. Al die Romeinse gasten daar thuis maar kwijlen natuurlijk: ze wilden er allemaal wel eens een nummertje mee maken. De vrouwen van de Romeinen waren zo jaloers, dat ze naar middeltjes zochten om hun ravenzwarte haren te blonderen. Omdat die remedies van toen nog niet helemaal op punt stonden, werd er af en toe ‘s anderendaags eentje wakker met een kale knikker. Volgende zet: Romeinen gingen in Noord-Europa blonde lokken knippen, zodat hun vrouwen er thuis pruiken mee konden maken.

Zet een regenwoudbewoner een deerne met blonde haren voor zijn neus en zijn peniskoker wordt op slag te klein. Een Arabier die een blondine spot, wil er terstond zijn ganse kamelenstal op verruilen. Bouwvakkers beginnen spontaan op hun vingers te fluiten, wanneer een blondine hun werf passeert – en krijgen dan een GAS-boete. Maar waarom in godsnaam?

Meestal is zoiets gewoon de schuld van de venten zelf, en dat is hier niet anders. Het ligt nu eenmaal in hun instinct om zichzelf voort te planten. De man is geprogrammeerd om de meest vruchtbare vrouw te zoeken en haar te zegenen met zijn vrucht. Vrouwen met een strooien dak blijken een hogere oestrogeenspiegel te hebben dan hun donkerharige soortgenoten. Meer oestrogenen betekent: meer kans op zwanger worden.

Nog iets straf? Welaan dan. De vruchtbaarheid van vrouwen neemt af, wanneer ze tram drie naderen. Is het jou ook al opgevallen dat blondines, naarmate ze ouder worden, vaak donkerder haar krijgen?

En hoe zit het dan met de ‘valse blondjes’?

Wel, ook die hebben over het algemeen meer aantrek bij de mannen. Vrouwen die hun haren blond verven, blijken zichzelf aantrekkelijker te voelen. Daardoor krijgen ze automatisch meer zelfvertrouwen. Professor Sergeant van de Nottingham Trend University onderzocht tweehonderd vrouwen, die hun lokken recentelijk een aantal tinten lichter hadden gemaakt. Wat bleek? Ze voelden zich aantrekkelijker, durfden meer voor zichzelf op te komen, begonnen zichzelf uitdagender te kleden en lieten alle remmen los in de slaapkamer.

Afsluiten doen we – hoe kan het ook anders – met enkele ravissante blondines.

1

Image 1 of 9

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.