De Smurfen zijn blauw, The Simpsons zijn geel. En na bijna dertig jaar weten we eindelijk waarom de bewoners van Springfield die huidskleur hebben.

Mike Reiss werkt al mee aan de reeks sinds ze gelanceerd werd in 1989 en nu schreef hij er een boek over. Springfield Confidential: Jokes, Secrets, and Outright Lies from a Lifetime Writing for The Simpsons.

Zo, dat is een behoorlijk lange titel voor een boek. Maar er staan wel enkele interessante dingen in. Waarom alle inwoners van Springfield een gele huidskleur hebben, bijvoorbeeld. In het begin waren de hoofdrolfiguren al uitgetekend, maar nog niet ingekleurd. Toen ze daar aan wilden beginnen, viel het plots op dat Bart, Lisa en Maggie geen haarlijn hebben, wat het eigenlijk lastig maakte om in te kleuren. Uiteindelijk werd er dan maar gekozen voor geel. Een gele huid en gele – blonde – haren: dat was nog enigszins realistisch.

Uzelf ooit al afgevraagd waarom The Simpsons in Springfield wonen? Ook daar is een verklaring voor. “De naam van de stad was geleend uit een sitcom van de jaren vijftig: Father Knows Best. Het werd door Groening gekozen vanwege zijn generieke flauwheid. Hij schreef over een schijnbaar locatieloze stad: ‘Springfield heeft een oceaan aan de oostkant en aan de westkant’. Springfield is ook een eigenaardige plek: we hebben ooit gezegd dat het drie keer zo groot is als Texas. In een aflevering zien we ‘s morgens hoe Homer sneeuw uit de weg ruimt en in de namiddag in een hangmat onder de blakende zon liggen, met een limonade. Je zou jezelf dus ook kunnen afvragen op welke planeet Springfield ligt.”

Zelfs waarom de begingeneriek achter een wolk vandaan komt, daar is een verklaring voor. Aanvankelijk verschijnt er enkel The Simps, vooraleer de wolk de rest van de naam prijsgeeft. Simps is een afkorting voor simpletons, wat zoveel betekent als: domme mensen. Zoals diegenen die in de afleveringen te zien zijn, eigenlijk.

Hoe bedenker Matt Groenig aan de namen van de hoofdkarakters kwam? Simpel. Zijn vader heet Homer, zijn moeder Marge. Ze dienden een heel klein beetje als inspiratie voor de gele, fictieve personen. Groenigs zussen heten trouwens Lisa en Maggie. Enkel Bart, die is compleet verzonnen.

Heel wat echte beroemdheden doken ook op in de getekende wereld van The Simpsons. Maar met Michael Jackson is er toch wel iets eigenaardigs aan de hand. Die verscheen in 1991 in een aflevering. Kijkers waren ervan overtuigd dat die echt was ingesproken en -gezongen door de King of Pop himself. Dat was echter niet zo, verklapt Reiss nu. “Michael Jakcson kwam de studio binnen met een blanke man die eerder klein was van gestalte. Zijn stem trok als twee druppels water op die van Michael Jackson. Toen we Michael vroegen waarom hij het niet zelf zou zingen, klonk het antwoord: ‘Het is een grap voor mijn broers’. Wat hij daarmee bedoelde, hebben we nooit geweten.”

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.