De Dakar-rally is voor veel mensen een droom. Eraan deelnemen is echter niet zo simpel en voor de meesten zal het altijd bij dromen blijven. Maar nu is er ‘Dakar 18’.

Het begon allemaal toen de Fransman Thierry Sabine in 1977 verdwaalde in de Libische woestijn. Op dat moment dacht hij: “Iedereen zou verdorie de kans moeten krijgen om de woestijn te temmen.”

Met die gedachte startte een jaar later de eerste Parijs-Dakar. Honderdzeventig deelnemers begonnen in Parijs aan een hels avontuur. Dwars door Spanje, Algerije, Niger, Mali, Opper-Volta en Senegal, zouden ze uiteindelijk aankomen in de Senegalese hoofdstad Dakar.

Sindsdien stonden er ieder jaar steeds meer deelnemers aan de startlijn, daar in Parijs. In 2008 werd de rally echter afgelast vanwege de toenemende terreurdreiging in Afrika. Voor het komende jaar werd een route doorheen de Zuid-Amerikaanse woestijn uitgestippeld. Sindsdien spreken we niet meer over Parijs-Dakar, maar over de Dakar-rally.

Of de rally nu in Afrika of Zuid-Amerika verreden wordt, eraan deelnemen kost ontiegelijk veel geld. Een rally-voertuig prepareren, het naar ginds transporteren, een team van mecaniciens op de been houden: het hoort er allemaal bij.

Maar dankzij ‘Dakar 18’ kunnen ook mensen die geen miljoenen over de balk kunnen gooien, deelnemen aan deze rally. De trailer ziet er veelbelovend uit.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.