Experts hebben een computermodel gecreëerd dat voorspelt hoe de aarde er tegen het einde van de eeuw uit zal zien, indien de globale temperatuur omhoog gaat met 3 graden. De kans is erg groot dat we tegen dan op een groene in plaats van op een blauwe planeet zullen leven.

Volgens computersimulaties zullen meer dan de helft van de oceanen groen kleuren tegen het jaar 2100, niet vanwege nucleair afval, maar wel vanwege het hypothetische globale temperatuurverschil van 3 graden. Deze kleine temperatuurstijging zou al drastische gevolgen kunnen hebben voor het leven in zee.

In extreme temperaturen wordt het immers steeds moeilijker voor algen, ofwel fytoplankton, om te overleven. Deze kleine organismen reflecteren groen licht. Het opwarmen van de subtropische wateren, waar nu al weinig algen in overleven, zal tot gevolg hebben dat deze wateren nog blauwer zullen lijken. Maar aan de polen, waar het water nu al groener kleurt, zullen de organismen bij een kleine temperatuurstijging steeds beter gedijen, met dus nog groener water als resultaat.

Deze kleine populatieschommeling zou wel eens een gigantisch effect kunnen hebben op de rest van het ecosysteem, aangezien de algen een grote invloed hebben op de mariene voedselketens.

Hoewel de verandering van kleur niet meteen merkbaar zal zijn met het blote oog, zal het effect op het onderwater leven Aquaman waarschijnlijk wel met zijn handen in het haar doen zitten.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught