We zitten nog volop in de winter, maar dat weerhoudt sommige mensen niet om nu al volop hun snorkelvakantie te plannen komende zomer.

Snorkelen aan de oppervlakte is heel mooi, maar mensen hebben altijd dieper willen duiken en ook langer onder water willen blijven. Als je gaat duiken neem je eigenlijk gewoon de lucht mee die je nodig hebt. Deze lucht zit samengeperst in de duikfles op je rug. Door de ademautomaat krijg je die lucht in de hoeveelheid die nodig hebt. De lucht stroomt vervolgens aan de onderkant van de automaat weg (en borrelt langs je wangen omhoog).

Als het aan de Australische firma ExoLung afhangt, is deze manier van traditioneel duiken verleden tijd. Gedaan met zware tanks op je rug mee te sleuren naar het diepe water. Hun prototype gebruikt een meer duurzamere zuurstoftoevoer, namelijk jezelf. Dankzij jouw lichaamsbewegingen wordt er een systeem in werking gezet dat zuurstof van boven het wateroppervlakte door een slang naar de duiker verplaatst.

Zo zou je in theorie kunnen duiken totdat je het beu bent, met slechts één nadeel. Voorlopig kan je maar zeven meter diep gaan. Wel ideaal voor beginners en de uitvinding is tevens zeer eco-vriendelijk.

Onderstaande video toont precies de werking van het toestel aan

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."