Voel jij je na bijna twee maanden quarantaine ook zo loom?

Niets zo evident als een lekkere kop koffie om die interne motor weer op volle toeren te doen draaien. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt zelfs dat zwarte koffie een positief effect heeft op het verlengen van ons leven. Dat is dus weer een reden om je partner ’s ochtends voor te zijn aan de espressomachine.

Voor zij die niet alleen uit zijn op een goedkope cafeïne-kick, verwenden we onze lezers al eerder met een voorstelling van de 10 duurste koffiesoorten ter wereld. Voor zij die dat wel zijn is de sterkte van de koffie uiteraard belangrijker dan de smaak. Hoe straffer, hoe beter.

Echter, overdreven hoeveelheden koffie laten op je tanden een aanslag achter die uiteindelijk het glazuur binnendringt en die gele tandverkleuring oogt niet echt sexy. Met volgende eenvoudig te volgen tips haal je steeds het meeste uit een zjat kàffe en kan je de cafeïne-inname beperken tot een minimum. 

Wacht minstens een kwartier na het wakker worden met je eerste kop koffie

Het is heel normaal dat je allesbehalve fris wakker wordt. Dan sleep je jezelf uit bed en loop je als een zombie door het huis. Het fenomeen heet sleep inertia, en kan volgens studies vijftien minuten tot een uur duren. Deze toestand zorgt voor een verminderd reactievermogen en een verslechterd kortetermijngeheugen.

Wacht even met jezelf vol koffie te gieten, tot je van jezelf vindt dat je wakker bent. Cafeïne helpt dan wel tegen vermoeidheid, maar in de vroege ochtend is het effect minder groot dan je zou denken. Tegen de tijd dat de koffie aan de ontbijttafel zijn werk doet, ben jij waarschijnlijk uit jezelf al redelijk uit je zombiestaat gekropen.

Laat minstens anderhalf uur tussen elke kop koffie

Kwaliteit boven kwantiteit, ook als het gaat om je bakkie leut. Veel mensen drinken hun eerste kop koffie, voelen nog niet meteen de rush, en beslissen dan maar om snel nog eentje te drinken. Cafeïne heeft echter een goed half uur nodig om tot maximale effectiviteit te komen, dus de kick die je voelt is wel degelijk van je eerste inname. Pas een half uur later kickt de volgende kop in. Wie dus uitgerust en energiek de dag door wil komen drinkt koffie met mate. En zeg nu eerlijk, het is toch veel leuker de werkvloer te betreden zonder hartkloppingen?

Stop met koffie te drinken alsof het water is

Uiteindelijk kan je er niet omheen, koffie is en blijft een pepmiddel, je krijgt er tijdelijk ‘energie’ van. Cafeïne maakt je verslaafd en het zet je lever aan de slag als een filter. Hoe meer koffie je drinkt, hoe harder je lever moet werken. Maar je lever regelt ook de verbranding van lichaamsvetten. Dus als jij je lever teveel belast door veel koffie te drinken, kan deze zich niet bezighouden met het verbranden van lichaamsvet.

In de loop van tientallen jaren, gaat ons lichaam op den duur minder goed functioneren. Klachten als hoofdpijn, nekpijn, duizeligheid, misselijk, maagproblemen, hartkloppingen, concentratie problemen kunnen allemaal het gevolg zijn van overdadig koffie drinken.

Bewaar dat bakje troost voor wanneer het telt en wissel de tijdstippen af

Drink je iedere ochtend om acht uur stipt je eerste kopje? Dan zal je brein zich op dit tijdstip gaan instellen. Na een tijdje gaat dat tasje koffie je niet meer over je ochtenddipje heen helpen vanwege de gewenning die is opgetreden. Wissel daarom de tijdstippen waarop je koffie drinkt af, want op het moment dat je brein de cafeïne het minst verwacht, komt die het hardst aan. Een beetje zoals je belastingbrief in de brievenbus dus. Met extra focus en beter geheugen als gevolg.

Drink in ieder geval niet meer dan 6 kopjes koffie per dag en las ook van tijd tot tijd een koffievrije dag in. Dan heeft je lichaam weer de tijd om zich te herstellen. 

Denk eraan: soms is een goed gesprek ook even stimulerend als een kop zwarte koffie en het is even moeilijk om nadien de slaap te vatten.

 
 

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."