BBC Two pakt uit met 5 uur Bowie.

David Bowie: Finding Fame (BBC Two – 22.15 u)

Dit is het laatste deel van de trilogie van producer en regisseur Francis Whately over het leven van David Bowie. De docu stamt uit 2019 en vertelt over zijn beginjaren toen hij nog David Robert Jones heette, succes nog even uitbleef en voordat hij een superster werd.

Zo had Bowie interesse in de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat varieerde van Anthony Newley tot het boeddhisme. En dit resulteerde niet alleen in zijn alter ego Ziggo Stardust, maar zou ook de basis voor zijn carrière leggen.

En het mag dan mag wel de laatste documentaire zijn die Whateley over Bowie maakte, het is wel een mooie opmaat voor de documentaires ‘Five Years’ en ‘Five Years Later.’

David Bowie: Five Years (BBC Two – 23.45)

‘Five Years’ is niet alleen een bekend nummer van Bowie, maar ook een muziekdocumentaire over dezelfde artiest uit 2013 van Francis Whately. Deze reeks begint in 1971 waarin hij zijn grote doorbraak beleefde.

Daarna gaat ‘t verder in 1975 waarin The Young Americans en The Thin White Duke ontstonden. Vervolgens gaan we naar 1977 met de releases van Low en Heroes. Dan is het tijd voor 1980 met ‘Ashes to Ashes’ en vervolgens is het tijd voor 1983, toen Bowie enorm succes had met ‘Let’s Dance’.

Deze docu wordt ondersteund met archiefbeelden en laat ook nog eens vele collega’s van Bowie aan het woord.

 

David Bowie: The Last Five Years (BBC Two – 01.15 )

Natuurlijk kon een vervolg niet uitblijven. ‘The Last Five Years’ van regisseur Francis Whately uit 2017 gaan dan ook over de laatste vijf jaar van David Bowie.

In de documentaire staan de laatste drie grote projecten, de albums The Next Day en Blackstar en de musical Lazarus, centraal. Opnieuw kon hij beschikken over unieke opnames en over verhalen van de mensen in zijn omgeving die hem goed kenden. Zo komen Tony Visconti, Gail Ann Dorsey, Toni Basil en Michael C Hall aan het woord.

 

Top Of The Pops (BBC Two – 02:45)

Speciale editie van Top OF The Pops, helemaal gewijd aan David Bowie.

 

BBC Two / 13 juni, om 22:12 – 03:15 : ‘David Bowie’