85.000 man bestormde vorige week het festivalpark van Rock Werchter 2018. Dat is gene kattenpis, maar wel slechts een fractie als je het vergelijkt met onderstaande optredens.

Een mega-event of festival organiseren is tegenwoordig geen lachtertje. Je moet aan duizenden regeltjes voldoen en hopen dat de weergoden het festivalterrein niet veranderen in een heuse modderpoel. Om maar te zwijgen van zatte festivalgangers of artiesten met belachelijke eisen die alles figuurlijk in het water doen vallen.

Laten we daarom eens kijken naar de tien meest bijgewoonde concerten en zodoende ons inbeelden dit een ware hel moet geweest zijn om dit te organiseren. Onderstaande bezoekers zijn natuurlijk een geschat aantal door de toenmalige organisatie. De stiekemerds die van polsband wisselden en gratis binnen geraakten zitten daar natuurlijk niet bij.

10. Blockbuster RockFest in 1997: 385.000 bezoekers

Dit festival werd gehouden om een statement te maken tegen de doodstraf. Het ging door aan de bekende Texas Motor Speedway met de meeste gevraagde artiesten van het moment zoals No Doubt, Counting Crows en Matchbox Twenty.

 
9. Woodstock in 1969: 400.000 bezoekers

Wellicht het meest legendarische festival ooit. De eenmalige editie van Woodstock verliep rustig, de boodschap was dan er één van vrede en muziek en was vooral gericht tegen de Amerikaanse Vietnam-politiek. Hoewel het bezoekersaantal onverwacht enorm opliep en drank en drugs rijkelijk gebruikt werden, waren er weinig relletjes. Wel raakten de wegen rondom het festivalterrein overvol en het leger werd gevraagd om de mensen van voedsel te voorzien. Op een gegeven moment werd zelfs de noodtoestand uitgeroepen over het festivalterrein. Uiteindelijk zijn er toch drie doden gevallen tijdens het festival. Daarnaast werden er twee baby’s geboren en hadden vier vrouwen een miskraam. Bekendste naam was uiteraard Jimmy Hendrix maar ook The Who, Joe Cocker, Santana, Joni Mitchell, Jefferson Airplane, Tim Hardin en Janis Joplin waren van de partij.

 
8. Toronto SARS Benefit in 2003: 450.000 bezoekers

 SARS (severe acute respiratory syndrome, of Ernstig Acuut Luchtwegen Syndroom, atypische pneumonie) is een aandoening van de luchtwegen. De ziekte zou de eerste keer zijn vastgesteld in november 2002 in de provincie Guangdong in China, waar 350 mensen besmet raakten en een tiental overleden.  Maar ook in het Canadese Toronto werd de ziekte gesignaleerd.

Om de besmette mensen een hart onder de riem te steken werd er een benefietconcert georganiseerd met onder andere The Rolling Stones, AC/DC en Justin Timberlake als headliners.

 
7. Simon & Garfunkel in 1981: 500.000 bezoekers

Elf jaar nadat ze uit elkaar zijn gegaan, traden Simon & Garfunkel op 19 september 1981 samen op in Central Park in New York. Na 1970 hadden de twee nog wel samen opgetreden, maar niet meer voor zo veel publiek. In 1982 wordt The Concert In Central Park op LP uitgebracht en start het duo een wereldtournee door Japan, Europa, Australië en de Verenigde Staten. Maar in 1983 kwam er een abrupt einde aan hun reünie.  In 2003 en 2009 deden het duo nog eens een reünie-tournee. Af en toe moet namelijk de bankrekeningen aangevuld worden.

 
6. Isle of Wight Festival in 1970: 600.000 bezoekers

Het Isle of Wight Festival, ook wel het Engelse Woodstock genoemd, is een muziekfestival dat jaarlijks plaatsvindt op het Isle of Wight. Het oorspronkelijke festival vond driemaal plaats van 1968 tot 1970, waarvan de laatste editie veruit de meest bekende is. Het was ook een van de laatste optredens van Jimi Hendrix, enkele weken voordat hij in Londen overleed. Naast hem traden toen onder andere ook The Who, The Doors, Jethro Tull, Leonard Cohen, Miles Davis en The Moody Blues op.

 
5. Summer Jam at Watkins Glen in 1973: 650.000 bezoekers

Meer dan 600.000 rockfans kwamen naar de Watkins Glen Grand Prix Raceway nabij Watkins Glen, New York op 28 juli 1973 om de Allman Brothers Band, Grateful Dead en The Band aan het werk te zien. Voorafgaand aan het festival was er al veel belangstelling bij de Amerikaanse jeugd. Er kwamen zo veel mensen op af dat velen het podium niet konden zien. Maar gelukkig waren de geluidsinstallaties straf genoeg, zodat iedereen toch kon genieten. Veertig jaar later werden er op het terrein nog autowrakken teruggevonden van dit grootste festival.

 
4. Garth Brooks Central Park in 1997: 700.000 bezoekers

Geloof het of niet, maar de bestverkopende platenartiest van de jaren negentig is niet Madonna, Prince, Britney Spears of Michael Jackson, maar een countryzanger uit Yukon, Oklahoma. Garth Brooks is de meest onwaarschijnlijke superster die je jezelf kunt bedenken. Countrymuziek was in de jaren negentig een nauwelijks serieus te nemen subgenre, zo ergens halverwege softpop en folk. Maar Brooks bracht daar geheel in zijn eentje verandering in. Zijn teller staat tegenwoordig op 138 miljoen verkochte albums, wat hem meteen ook de best verkopende solo-artiest aller tijden maakt.

Geen wonder dat in 1997 elke vierkante centimeter in Central Park, New York bezet was met fans die kwamen luisteren naar hun idool. Zelfs buiten het park stonden de mensen naar het optreden te luisteren.

https://www.facebook.com/GarthBrooks/videos/garth-at-central-park/1474787732600655/

 
3. New York Philharmonic, Central Park in 1986: 800.000 bezoekers

Central Park is voor deze derde stek weer goed voor een record. Namelijk de plaats waar een klassiek concert de grootste publieke opkomst wist te lokken. Het was een gratis openluchtconcert, georganiseerd door het New York Philharmonic en onder leiding van Zubin Mehta. Maar liefst 22.000 agenten moesten alles in goede banen leiden. Het concert maakte deel uit van de activiteiten rond de honderdste verjaardag van het Vrijheidsbeeld. Hierdoor is het nog steeds het drukst bezochte concert in de Verenigde Staten. Wie zei dat Mozart saai was?

 
2. Jean Michel Jarre in Moskou in 1997: 3.500.000 bezoekers

Met een sprong van 2,7 miljoen festivalgangers erbij is het weer instrumentale muziek die scoort. Jean-Michel Jarre is de pionier van de Franse elektromuziek. De toetsenvirtuoos zijn invloeden zijn terug te vinden in de muziek van Air tot Daft Punk, Moby en The Chemical Brothers. Zelfs werelds beste dj, Armin van Buuren, is grote fan van Jean Michel Jarre. Maar ook in Rusland weten ze zijn muziek te waarderen.

Om in 1997de 850ste verjaardag van de stad Moskou te vieren, werd de Fransman Jean Michel Jarre uitgenodigd om een concert te brengen. En wat voor één. Het werd het tweede grootste concert ooit en bracht miljoenen Russen in vervoering.

 
1. Rod Stewart at Copacabana Beach in 1994: >3.500.000 bezoekers

Do Ya Think I’m Sexy?  Meer dan 3,5 miljoen Brazilianen dachten van wel, want de Britse knar kreeg het voor elkaar om op oudejaarsdag 1994 een massa bezoekers naar het strand van Copacabana te lokken. Het feit dat het een gratis concert was, zal ook wel een rol gespeeld hebben.  Alleen de paus slaagde er in 2013 in opnieuw evenveel volk naar dit strand te lokken.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."