Je hebt twee soorten mensen tijdens een metal-optreden: mensen die achteraan het festival genieten van de muziek, en mensen die zichzelf de vernieling in helpen in de chaos die de moshpit heet.

Wanneer ronkende gitaren en bonzende drums door de speakers knallen, doet dat iets met je. Het geeft een nooit gevoelde energie. De muziek vult je lichaam met adrenaline en die moet ergens uit. En wat een geluk, want je bent meestal niet de enige die zich op dat moment zo voelt.

Een slag opvangen doet op zo’n moment geen pijn, als je valt word je door vijf man opgepakt en crowdsurfen voelt als vliegen. Alleen de rauwe muziek en de mensen rondom je heen tellen. Pas naderhand merk je blauwe plekken, bloedvlekken – al dan niet van jou –  en af en toe een gesneuveld kledingstuk. Maar uiteindelijk was het dat allemaal waard en toont het aan wat die geweldige band kon laten zien wat hun muziek met je doet.

Iedereen heeft zo zijn beste herinneringen aan een intense moshpit, maar slechts weinigen slagen erin dit te filmen. Gelukkig voor ons doen de omstaanders dit wel.

Dit freaky incident gebeurde tijdens de Vans Warped Tour in Florida twee jaar geleden. Blijkbaar was het standaard moshen niet voldoende voor sommige festivalgangers. Iemand besliste om in de vuilbak te kruipen.

Wat doe je om de slagen en stoten wat verdraagbaar te maken? Je sleurt er gewoon een matras bij. En we bedoelen hier niet hete Helga uit het dorp.

Je hebt net uren staan aanschuiven voor een frisse pint. Wat doe je dan? Je gaat natuurlijk doorheen een wall of death om te kunnen genieten van deze verfrissing. Opletten voor deze Snoop Dogg lookalike op 00:50s.

Aan sport doen en gezond eten heeft alleen maar voordelen. Maar soms heb je metalfans die dit wel heel serieus opnemen en zelf een nieuw soort moshing uitvinden. Een roeiende massa tijdens het Masters of Rock 2016. Klinkt logisch.

Dat metalheads ruwe bolsters zijn met een blanke pit, bewijst volgend verhaal. Nick uit Illinois was terminaal en stierf in 2016.  Als enorme fan van de metalband Fetus was het zijn laatste wens dat zijn as zou uitgestrooid worden tijdens het optreden van de band. Of de traantjes in de moshpit nu kwamen van emoties of de as in de ogen, was niet zeker. 

Wie zegt dat je enkel maar hoeft te houden van één muziekgenre? Metalheads weten ook wel een streepje klassieke muziek te waarderen. Maar de wetenschapper David Glowacki liet zijn waardering tijdens het klassieke concert Bristol Proms iets te hard blijken. Crowdsurfing en headbangen op de tonen van Bach is een beetje teveel van het goede. Glowacki werd dan ook beleefd naar de deur verwezen. Jammer genoeg deden de concertgangers geen moeite om deze stunt van formaat te filmen.

Tijdens het moshen kunnen de vonken er soms afspatten. Dat de Californische tras band Take Offense kwam optreden in de Slovaakse stad Kosice ging al snel rond als een lopend vuurtje. En dan waren er nog deze jongemannen, die beslisten om zichzelf in brand te steken in de pit. Gelukkig werd niemand gewond, maar helaas blijkt domheid ongeneeslijk te zijn. 

Ook hardcore headbangers denken aan het klimaat. Kijk maar naar de fans van de band Drowning uit Chicago. Niets zegt ‘zó milieubewust’ als een afvalbak voor plastic tegen je bakkes. Anuna De Wever weet welke band te boeken volgende donderdag.

Weer een uitstekend voorbeeld dat klassieke muziek jonge mensen kan inspireren om de meest geweldige dingen te doen. In dit geval rondspringen als kiekens zonder kop, mede mogelijk gemaakt door het Oxford Symphony Orchestra op het Britse Truck Festival van vorig jaar.

Alle gekheid op een dirigeerstokje: soms zijn er ook fans waar er echt een schroef ontbreekt. In het geval van deze moeder zelfs een hele ijzerwinkel. Want in 2011 besliste ze om tijdens de set van Suicidal Angels tijdens het Sloveense Metaldays festival eventjes samen met haar baby een wall of death te betreden. Gelukkig waren de metalfans ridderlijk genoeg om haar veilig uit de gevarenzone te escorteren.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=33&v=QXSMysqqLCA

Een mosh pit kan ook intimiderend werken. Vraag maar aan deze meid die tijdens een Napalm Death-concert met een ei in haar broek zat. Een stinkei bovendien. Gelukkig voor haar kon een andere fan haar moed wel waarderen en probeerde haar nog terug te vinden via een online zoekertje. Liefde op de eerste reukzin dus.

Ook game-nerds moeten af en toe hun frustratie kwijt in de moshpit. Zo vroeg de groep Vatican of er gamers in het publiek zaten. Die mochten het vooraan even komen ‘bewijzen’. Dat voorstel nam onderstaande kerel wel heel serieus. Hij haalde zijn Nintendo Switch uit de broekzak en begon ermee te moshen zoals Mario soms op prinses Peach zit te floshen. Dedication!

Ook Belgen kunnen wild om zich heen slaan. Op het Antwerp Metal Fest van enkele jaren geleden, zag het er dan weer allemaal erg sierlijk uit. Geen loeiharde muziek, wel een vleugje opera en vertraagde beelden. Het geeft goed weer wat voor slagen en duwen deze metal-gasten moeten incasseren in een moshpit. Maar het blijft een leuke uitlaatklep die qua stoerheidsgehalte iets hoger ligt dan een polonaise op het schlagerfestival.

Lees ook: De 10 meest bijgewoonde concerten ooit.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."