Nee, geen echte buitenaardse wezens natuurlijk. Tenzij u vermoedt dat schoonheden als Steve Buscemi, Ron Perlman of Willem Dafoe van verre planeten komen. Anders zijn dit gewoon veertien aliens uit de filmwereld die u absoluut gezien moet hebben.

De sympathieke jongens

Alf

Eind jaren 80 leert u op televisie een buitenaards wezen van de planeet Melmak kennen. Zijn naam: Gordon Shumway, alias Alien Life Form. Alf is een behaard sarcastisch bruinoranje wezen met een grote snuit en acht magen. Het liefst van al eet hij levende katten.

 

E.T.

Deze Extra-Terrestrial landt in 1982 in uw bioscoop. E.T. wordt bevriend met Elliot en bouwt een telepathische band met hem op. Het niet echt knappe, maar wel aandoenlijke buitenaardse wezen zoekt vooral een telefoon waarmee hij naar huis kan bellen. Hij heeft een oplichtende vinger die handig is in het donker.

Yoda

Dit klein en groen pensioengerechtigd wezen is een Jedi-meester en lid van de Jedi-orde in de Star Wars-saga. Yoda is geliefd omwille van zijn sympathieke karakter, grappig accent, wijsheid én beheersing van de lightsaber. Hij heeft dezelfde vader als die andere groene vriend, Kermit de Kikker.

Paul

Twee geeks leren in de buurt van Area 51 de voortvluchtige alien Paul kennen. Paul is een even grijs als grappig wezen dat onzichtbaar wordt wanneer het nodig is. Doden weer tot leven wekken, lukt soms ook. Extra grappig: Paul heeft Steven Spielberg geholpen met verschillende filmscripts.

 

Mr. Spock

Mr. Spock is half mens, half ‘Vulcan’ en werkt als wetenschapsofficier op het Enterprise-ruimteship uit Star Trek. Met een pijnlijke nekgreep kan hij u van uw stokje laten gaan. Bovendien wordt hij één met uw geest als hij uw gezicht aanraakt. Mr. Spock is eveneens beroemd door zijn schattige oren en de Vulcan-groet: “Live long and prosper.” Zijn gevoel voor humor laat echter te wensen over.

Chewbacca

Dit harige beest kent u uit de Star Wars-films. De 200 jaar oude Wookiee is een vrij goede piloot van de Millenium Falcon, het schip van Han Solo. Chewie heeft een nogal opvliegend karakter en een speciaal stemgeluid. Maar wanneer u hem gewoon bent, is het best een sympathieke gast.

Superman

Superman wordt geboren op  de planeet Krypton met de nogal ongewone naam Kal-El. Wanneer de planeet op ontploffen staat, ontsnapt hij met een ruimteschip naar de aarde om er de naam Clark Kent aan te nemen. Het ruimtewezen bezit handige superkrachten en ziet er, zijn superkostuum uitgezonderd, vrij alledaags uit.

Na’vi

Deze blauw gestreepte aliens van ongeveer drie meter hoog zijn de inwoners van de maan Pandora. Doorgaans zijn het best gezellige en vreedzame wezens. Maar wie ze kwaad maakt, zal het geweten hebben. Kent u natuurlijk uit de film Avatar.

 

De minder sympathieke jongens

Xenomorphs

De Xenomorphs uit de film Alien hebben een gastlichaam nodig om in te groeien. Na verloop van tijd breken ze nogal spectaculair uit via de borstkast. Deze buitenaardse gasten zijn niet bepaald fan van de mens. Kom zeker niet in de buurt van de eieren!

Yauta

Het onsmakelijke beest met het lelijke konterfeitsel uit de film Predator zit diep in de jungle verscholen. Tot hij in 1987 ene Arnold Schwarzenegger tegenkomt. Net als zijn collega’s Xenomorphs heeft hij zijn carrière verder uitgebouwd in strips, films en games. Kijk hem best niet te diep in de ogen en lach zeker niet met zijn dreadlocks.

Zandwormen

De zandwormen uit de film Dune (1984) bestaan al sinds 1965 in de literatuur. Ze leven op de dorre en hete woestijnplaneet Arrakis en zijn minstens 150 meter lang en twintig meter dik. Ze verslinden – zoals dat wel vaker gaat met onvriendelijke aliens – alles wat ze te pakken krijgen.

Prawns

De garnalen uit de film District 9 leven in een vluchtelingenkamp in Johannesburg. Met al hun schubben zien ze er niet uit, maar dat kan u ze best niet vertellen. De dingen zijn namelijk erg sterk. Maar vooral: ze hebben wapens die alleen zij kunnen bedienen.

The Blob

The Blob (uit de gelijknamige film) is een reusachtige alienpudding die via een meteoriet in een klein Amerikaans stadje terecht komt. De pudding eet alles op wat hij tegenkomt  en is alleen te stoppen door hem in te vriezen. Het leger dropt hem dan maar op Antarctica. Nu hopen dat de opwarming van de aarde hem niet weer tot leven brengt.

Sil

Het bloedmooie buitenaardse wezen uit de film Species is – letterlijk – een moordwijf en dan nog eentje dat zich wil voortplanten ook. Een zeer aantrekkelijk aanbod natuurlijk, maar een blik op de foto hiernaast zegt ons dat het bij een onenightstand zal blijven. Uw laatste welteverstaan.