De Belg heeft geen zittend gat en gaat graag op reis tijdens de vakantie. Het coronavirus gooit dan wel roet in het eten, maar verandert niet álles, zo blijkt uit een studie van de Belgische reissector.

Wie nog niet geboekt heeft, wil zeker op reis maar kijkt nog even de kat uit de boom. 71% plant binnen de 12 maanden op vakantie te vertrekken (tegen 82% vóór corona), 1 op 3 wacht daarmee sowieso liever tot volgend jaar. 18% weet nog niet wanneer hij wilt vertrekken.

Wie dit jaar nog wil vertrekken, kijkt naar eind augustus of de herfst. Voor de zomer verschuift dus een deel van juli naar eind augustus, wat een beetje atypisch is voor België.

20% denkt pas in 2021 te boeken, 16% geeft aan nog niet te weten wanneer hij zal boeken. De perspectieven geboden door de vouchers spelen daarbij zeker een rol.

Wie helemaal geen reisplannen heeft voor de komende 12 maanden haalt voornamelijk de coronacrisis (33%) aan als reden om niet te vertrekken. Andere redenen zoals het gebrek aan budget (24% t.o.v. 26% vóór corona), het feit dat ze al geboekt hebben (12% t.o.v. 19% vóór corona) en de keuze om voor andere projecten te sparen (status quo op 16%) worden iets minder aangehaald als reden om niet op reis te gaan.

Een vakantie in eigen land ziet lang niet iedereen zitten, zoveel is duidelijk: 14% denkt in België te blijven, tegen 10% vóór corona. Verder zitten Europese bestemmingen in de lift (72% tegen 67% vóór corona) met Nederland als sterkste stijger en nieuwkomer in de top 3.

Frankrijk staat ondanks een verlies in marktaandeel toch nog op nr. 1, gevolgd door Spanje, Nederland, Italië, Griekenland en Portugal.

Vlieg- en busvakanties boeten duidelijk in voor de eigen wagen, want die biedt meer zekerheid en vermijdt vooral grote massa’s. En die angst voor de massa blijft opduiken: ook al kiest nog steeds 39% voor een vliegvakantie, er zouden meer mensen willen vertrekken van een regionale, kleinere luchthaven, met per definitie minder volk en minder lange rijen aan de controleposten.

Ook al verliezen hotels en (jeugd-)herbergen aan interesse, 1 op 2 blijft kiezen voor een vakantie op hotel. Voor de anderen is er een shift naar campings of het huren van een villa, appartement of chalet. De tweede verblijvers gaan meer dan voorheen van deze mogelijkheid gebruik maken tijdens de vakantie.

Financieel zijn de Belgen alvast bereid om meer uit te geven op vakantie, tot maar liefst 11,5% meer per persoon. Er wordt ook meer geopteerd voor actievere vakanties met veel wandelen, lopen en fietsen. Pak die koffers maar…