Sommigen zien het toevoegen van water – ofwel het verdunnen van whisky – als heiligschennis. Maar de wetenschap komt nu met het bewijs; een whisky smaakt beter als u water toevoegt.

“There are two things a Highlander likes naked, and one of them is whisky.”  Dat schots gezegde blijkt toch niet helemaal te kloppen, want de Schotten zijn zelf niet vies van een beetje water bij hun favoriete drankje.

Onderzoekers van de Zweedse Linnaeus Universiteit vonden het tijd om duidelijkheid te brengen. Via verschillende ingewikkelde testen met computersimulatie die de moleculaire compositie van whisky nabootsen, zijn ze tot een conclusie gekomen.

Een paar druppels water versterken de rijke mix van aroma’s in whisky. Een whisky verdunnen stimuleert de dichtheid guaiacol. En die zorgt er net voor dat de whisky zijn bekende houtachtige, rokerige smaak krijgt.

Volgens de Scotch Whisky Association helpt een beetje water in de scotch om de stevige alcoholsmaak af te zwakken. Daardoor proeft u de geuren en smaakaccenten van de wisky beter.

Geen vertrouwen in de wetenschap? Neem de proef op de som.