Zelfstandige ondernemers hebben het moeilijk met het opkomen van online shoppen en experts van investeringsbank JP Morgan waarschuwen voor een nieuwe wereldwijde financiële crisis tegen 2020. Wij zochten even de beste manieren op om dat spaargeld toch nog wat aan te dikken.

In september 2018 waarschuwden bankexperts al voor een nakende economische crisis in het jaar 2020 ten gevolge van de geautomatiseerde handelssystemen. Hoewel deze crisis volgens strategen bij JP Morgan niet zo ernstig zal zijn als de kredietcrisis van 2008, zal ze wel zware klappen toedienen aan aandelen in energie en grondstoffen van opkomende markten zoals Brazilië, Rusland, India en China. Daarnaast voelen vooral kledingwinkels de hete adem van de webshops in hun nek, terwijl de Belgische webshops steeds meer concurrentie krijgen van buitenlandse onlinewinkels, zoals Zalando, Coolblue of Bol.com.

Betekent dit alles een toekomstige inzakking van de Belgische economie? Dat vinden wij bij P-magazine moeilijk te voorspellen. Maar waar we je wel mee kunnen helpen, is deze inzakking een stapje voor te blijven. En wel zo.

Zet je logeerkamer te huur op Airbnb

Door bijvoorbeeld je leegstaande logeerkamer te huur te zetten op websites als Airbnb en Wimdu kan je tot 8.700 euro per jaar bijverdienen. En je hebt er meteen een paar helpende handen bij, voor die afwas, bijvoorbeeld.

Verkoop je oude cd’s en videospelletjes online

Met het opkomen van streamingdiensten zijn oude cd’s, dvd’s en videospelletjes eigenlijk verloren kastruimte. Ben je zelf niet zo mee met de hele vintage-trend, dan kan je een aardige duit bijverdienen door je discs online te verkopen of aan te bieden aan websites zoals MusicMagpie, die ze opkopen om te recyclen. Magazijnier Joe Kadomrezz maakte van het opkopen van oude discs zelfs een bijberoep, waarmee hij op twee jaar tijd zo’n 4.500 euro wist bij te verdienen.

Verhuur je auto

Ongeveer één miljoen auto’s worden slechts één keer per maand uit de garage gehaald. Het idee van autodelen werd al gelanceerd voor zij die met lege zitplaatsen van en naar het werk pendelen. Maar wie de auto slechts sporadisch gebruikt en deze dus langs de kant van de weg of in de garage laat staan roesten, kan deze ook gebruiken om er wat profijt mee te maken. Door je wagen beschikbaar te stellen op de app Drivy bijvoorbeeld, kan je tot 350 euro per dag bijverdienen.

Verhuur je oprit

Als je wagen dan toch op de baan is of elders gestald staat, kan je even goed je parkeerplek verhuren. Er rijden genoeg gefrustreerde mensen rond die het zoeken naar een parkeerplaats zo beu zijn, dat ze ervoor zouden betalen. Ook daar bestaat ondertussen een app voor. Let wel op: registreren op Kerb mag dan wel gratis zijn, zij claimen wel 20% van je boekingskosten.

 

Verder op de lijst staan ook jobs bij Deliveroo en het geven van bijlessen. De creatieve zielen onder ons kunnen dan weer hun toevlucht zoeken tot bier brouwen, kaarsen maken of boeken schrijven. Dat laatste kan je dankzij e-commercebedrijf Amazon nu erg gemakkelijk doen zonder voor publicatie naar een uitgeverij te stappen. Je kan je brainchild zelf uploaden op de Amazon Kindle Publishing pagina, zelf de prijs bepalen en tot 70% royalty’s per download verdienen. Schrijfster van de boekenreeks Fifty Shades, E.L. James, streek er alvast miljoenen mee op.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught