Een vaccin en een nieuwe president: ontkurk de champagne.

De Europese aandelenbeurzen schoten maandagmiddag omhoog na het positieve nieuws over het coronavaccin van Pfizer. Ook de Amerikaanse beurs opende flink hoger. Volgens de eerste onderzoeksresultaten is het vaccin voor 90 procent effectief en dat resultaat is beter dan deskundigen hadden verwacht. Bovendien zijn beleggers blij met de verkiezing van Biden. Of beter, met het einde van Trump. Zij hopen dat het presidentschap van Biden zorgt voor een betere handelsrelatie tussen Europa en de Verenigde Staten.

De Dow Jones-index opende met meer dan 5 procent winst, goed voor zowat 1.500 extra punten. Na 20 minuten handel noteerde de Dow-Jones 4,4 procent hoger op 29.568 punten. De S&P 500 ging 3,2 procent omhoog tot 3.619 punten en techbeurs Nasdaq dikte 0,9 procent aan, tot 11.997 punten. Het aandeel Pfizer opende met een winst van ruim 12 procent.

Het vaccin van Pfizer zou niet alleen voor 90 procent effectief zijn, maar zou ook geen ernstige bijwerkingen kennen. “Dit is een historisch moment. “ Al komt die uitspraak wel van Pfizer-bestuurder Kathrin Jansen en die is (een beetje) betrokken partij.