De Block verbiedt sneltest coronavirus

Er zijn verschillende bedrijven die aan een sneltest voor coronavirus werken, maar in ons land zal het middel al bij voorbaat verboden zijn.

Als een vrouw wil weten of ze al dan niet zwanger is, dan is dat redelijk eenvoudig. Een zwangerschapstest gaan halen, een plasje doen en hopla: enkele minuten later valt het resultaat af te lezen.

Er lopen dezer dagen heel wat mensen rond, die twijfelen of ze al dan niet rondlopen met het coronavirus. Hun kriebel in de keel, of loopneus: zouden ze het vlaggen hebben, of is het toch een ‘gewone’ verkoudheid? Zo’n sneltest zou dus handig zijn.

Enkele dagen geleden stond nog in de kranten te lezen dat verschillende bedrijven aan zo’n sneltest werken. Maar in België zal die niet verdeeld mogen worden, zo staat in een gloednieuw Koninklijk Besluit te lezen:

“Overwegende dat het gebruik van tests op basis van antilichaamdetectie waarvan de specificiteit voor de opsporing van SARS-CoV-2 niet is aangetoond, kan leiden tot een verkeerde interpretatie van de toestand van de patiënt (drager of niet-drager). De patiënt kan namelijk een drager van het virus zijn ondanks een negatief testresultaat (afwezigheid van antilichamen) voorafgaand aan de seroconversie (voldoende hoeveelheid antilichamen in het monster om te worden gedetecteerd), hetgeen niet verenigbaar is met de huidige pandemische situatie. Bovendien zou de onervaren gebruiker bij een zelfdiagnose het resultaat ook verkeerd kunnen interpreteren door een gebrek aan wetenschappelijke kennis. Bijkomend geven IgM-detectietests waarschijnlijk vals-positieve resultaten die kunnen leiden tot het nemen van maatregelen ten aanzien van gezonde patiënten.”

Om die reden is er een verbod om zulke hulpmiddelen hier op de markt te brengen. Minister van volksgezondheid Maggie De Block moet erop toezien dat dit verbod wordt nageleefd.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More