De katholieke vrouwenbeweging kiest na 50 jaar een nieuw merknaam.

“Ferm”, dat is de nieuwe naam voor de KVLV ( het Katholiek Vormingswerk voor landelijke Vrouwen) die op haar beurt al een nieuw naam was voor ‘de Boerinnenbond’. Die laatste gebruikt eigenlijk iedereen altijd.

Een goede naam kiezen, gaat de Katholieken blijkbaar niet zo goed af. De Boerinnenbond uit 1911 was misschien nog het duidelijkst van al. Simpel, krachtig en duidelijk. Dat ze daar in 1971 ‘Katholiek Vormingswerk voor landelijke Vrouwen ‘van maakten, werd waarschijnlijk alleen door de bedenkers als geslaagd ervaren. Maar nu is er ‘Ferm’. Klinkt krachtig, maar wat willen de katholieke huismoeders er mee bedoelen? Een afkorting lijkt het niet te zijn. Het zet ook niet aan tot actie zoals ‘Beweging.net’, het vroegere ACW! Het is ook geen woord dat veelvuldig wordt gebruikt. Jammer genoeg is de eerste associatie bij het woord Ferm,  ‘ne ferme pak’ (cafétaal van een dronken man die loopt te roepen dat er aan vrouwen ne ferme pak moet zijn).

Maar goed, de naam is er en groepeert gezinsondersteunende diensten zoals landelijke Thuiszorg, landelijke Kinderopvang en Puuur Huishoudhulp. Volgens woordvoerster Caroline Audoor van Ferm is het opzet de vorming van een grote beweging van en voor vrouwen en hun families op het platteland. “De krachtenbundeling en het nieuwe merk zijn het antwoord op wat vrouwen vandaag willen: meer evenwicht in hun leven, minder zorglast, minder zorggeweten en meer vrije tijd”, aldus Ferm.

Om de naam te lanceren ging men zaterdag – nog voor dag en dauw – welkomstmatten met het nieuwe logo voor Vlaamse huizen leggen. In elke Vlaamse provincie werd er een locatie gekozen. In totaal legden de vooruitziende vrouwen zo’n 100.000 aan vlaamse deuren. Ferm.