Liefdeloos buiten gegooid door Rome.

Het Vaticaan beschouwt de twaalf psychiatrische centra van de Broeders van Liefde niet langer als ‘katholiek’. Daarmee zet Rome een punt achter een jarenlange vete tussen de Broeders van Liefde en de Rooms katholieke kerk. In 2017 hadden de Broeders beslist dat euthanasie in bepaalde omstandigheden bij psychisch lijden moet kunnen. En dat vinden ze in Rome niet.

De Broeders van Liefde werden herhaaldelijk op katholieke wijze aangespoord om van mening veranderen. Maar dat deden ze dus niet. De liefde tussen Rome en de Broeders is daarmee over en hun wegen scheiden. De Broeders van Liefde stellen in ons land duizenden mensen te werk. Niet alleen in psychiatrische centra, maar ook in het onderwijs.

Dat ze geschrapt zijn als katholiek zal wellicht gevolgen hebben voor de werking van de organisatie. Rome sponsort de club niet langer en heeft laten weten dat de gebouwen waarin de Broeders werken eigenlijk eigendom van de kerk zijn. Het is dus afwachten wat de huisbaas nu gaat doen en of de Broeders zullen vasthouden aan hun ‘merknaam’.