Profvoetballer, wereldtopper én multimiljonair: sterspeler Kevin De Bruyne kan tal van adelbrieven voorleggen, maar na de breuk met zaakwaarnemer Patrick De Koster onderhandelt hij naar eigen zeggen wel zelf over zijn contractverlenging. Een bewuste keuze, volgens De Bruyne, al lijkt wat professionele hulp ons zeker geen overbodige luxe. Wij zetten het voor je op een rijtje. 

Hoe de kaarten ook op tafel liggen: Manchester City vedette Kevin De Bruyne is altijd grof wild voor buitenlandse topclubs. Althans, als ze in de running zijn om de middenvelder binnen te halen. Dat lijkt helaas niet het geval: De Bruyne gaf aan te willen blijven bij City en ziet dan ook geen graten in een contractverlenging. 

Van een resem advocaten of topmakelaars is er dus geen sprake. Opvallend, voor een wereldtopper met een jaarsalaris van meer dan 20 miljoen euro. Ook de marktwaarde springt in het oog: met 120 miljoen is De Bruyne op papier de meest waardevolle middenvelder ter wereld. De situatie is natuurlijk uitzonderlijk: een breuk in de vertrouwensband kan hard aankomen, al heeft een makelaar ook voor King Kev talloze voordelen. 

Coaching

Laten we wél stellen: de makelaarswereld is een vak apart. Een goede makelaar of manager zal de speler gedurende zijn carrière goed coachen. Het mag dan misschien wel een taboe zijn, maar liefst 40 procent van de spelers gaat ooit bankroet, en daar zijn gegronde redenen voor. Van overenthousiaste aankopen, slechte investeringen tot een luxueuze levensstijl: je kan zomaar in de valkuil lopen. 

Club op maat

Een makelaar zal er daarnaast alles aan doen om een speler bij de juiste club te krijgen. Dat begint tegenwoordig al op zeer jonge leeftijd, maar heeft allemaal te maken met de juiste dosis talent. De buitenwereld denkt vaak dat het makkelijk is om een club te vinden, maar als je er niet uitspringt kan een makelaar toch helpen. Die heeft namelijk een reputatie in het vak en onderhandelt grote contracten als een professional. 

Expertise

Op het vlak van doorverkoop, belastingen en de juridische rompslomp is iemand met expertise geen overbodige luxe. Vergelijk het met de verkoop van een huis zonder immokantoor: als dat veel waard is geraak je er waarschijnlijk wel vanaf, maar toch kan je beter beroep doen op de juiste expertise.