“Deze epidemie zal zo’n tien weken duren.”

Twee uitspraken van een zichtbaar vermoeide Marc Van Ranst gisteren. De viroloog is alsmaar harder in zijn verwoordingen. Alsof hij ervan uitgaat, dat we stilaan klaar zijn voor de waarheid. Kregen we tot nu toe de volledige waarheid dan niet? Jawel, maar men was voorzichtiger. De info over de lockdown kregen we niet voor niets pas nadat alle winkels al gesloten waren. Ondertussen zijn we klaar voor hard nieuws, meer zelfs veel mensen vragen om nog strengere maatregelen.

Viroloog Marc Van Ranst waarschuwt dat de cijfers van het aantal gevallen de komende dagen fel zullen stijgen, maar zegt er meteen bij dat de cijfers van het aantal besmettingen en het aantal doden eigenlijk niet relevant zijn. De cijfers van het aantal ziekenhuisopnames daarentegen zijn de gegevens die we in de gaten moeten houden. “Het aantal ziekenhuisopnames en doden van vandaag, ik garandeer u dat we dat binnen een paar dagen weinig gaan vinden”, zei Van Ranst. “Het is verschrikkelijk om dat te moeten zeggen, maar het is de realiteit. Daarna zal het normaal gezien gelukkig weer beter gaan.”

Wanneer we de evolutie van de besmetting in China volgen en het verloop van Covid-19 vergelijken met het verloop van een gewone griep, dan zal de epidemie in ons land waarschijnlijk 10 weken duren. Het goede nieuws is dat onze ziekenhuizen de situatie voorlopig nog aankunnen en dat ons een land een veel grotere opnamecapaciteit heeft dan Italië. We beschikken zelfs over tweemaal zoveel bedden op intensieve zorg als Nederland.