De grote dromen van mensen met kleine kantjes.

In tijden van Corona zendt de VRT troost-tv uit: oude reeksen die ons het isolement moeten helpen verzachten. De Collega’s is er één van, een reeks die tot ons cultureel erfgoed is gaan behoren. De personages zijn één voor één nationale iconen geworden, archetypes van een kafkaiaanse overheidsdienst.

In totaal werden er 37 afleveringen gemaakt tussen september 1978 en februari 1981. De reeks speelt zich af in de kantoren van een dienst van het ministerie. Er wordt meer gekibbeld en gezeverd dan gewerkt. Mensen met kleine kantjes en kleine problemen met grote gevolgen.

De naïeve klasseerder Jomme Dockx (Manu Verreth), de brave carrièremaker Philemon Persez (René Verreth), de min of meer gedistingeerde secretaresse Mireille Puis (Nel Rosiers), de socialistische opsteller en opschepper Jean De Pesser (Jaak Van Assche), de salonanarchist Gilbert Van Hie (Tuur De Weert), de wereldvreemde en niet ge-oute homo Bonaventure Verastenoven (Mandus De Vos), de brutale maar gevoelige typiste Betty Bossez (Tessy Moerenhout), de francofone en zwartgallige gangwachter Hilaire Baconfoy (Jacky Morel), de directeur-bullebak Paul Tienpondt (Bob Van der Veken) en last but not least de koffiedame madame Arabelle (Jo Crab).

We kijken naar anderen en herkennen onszelf

Eén / 24 maart, om 14:20 -15:05 : “De Collega’s”