Er mag vanalles, maar niets moet.

Je kan het enthousiasme over de opstart van corona-app niet eens lauw noemen,  het laat de mensen gewoonweg koud. De app moest en zou er komen, Karine Moykens, hoofd contact tracing,  ging er zelfs voor op de barricades staan. We vrezen dat het niet meer dan een hebbedingetje wordt.

Om echt effectief te zijn moet minstens 60 procent van de bevolking de app gebruiken. Men weet dat dat nooit zal gebeuren. Volgens onderzoeker aan de Harvard Business School, Chiara Farranato, is het mogelijk dat de app daardoor zelfs schadelijk gaat zijn. “Om effectief te zijn, moet bijna iedereen de app gebruiken. In Europa zie je dat corona-apps weinig worden gedownload als ze niet verplicht zijn. Dit zou kunnen leiden tot schijnveiligheid”, stelt Farranato.

Op het gebied van de privacy is de app veilig, maar daar schuilt meteen ook het probleem van de tool. Het klinkt als een duivels dilemma: hoe minder de app rekening houdt met de privacy hoe effectiever hij kan werken om het virus te bestrijden.

Hoe werkt de app?

Coronalert, waarschuwt je als je in nauw contact bent geweest met iemand die het virus heeft of heeft gehad. Nauw contact betekent dat je gedurende 15 minuten op een afstand van twee meter of minder was. Omgekeerd kunnen we, als we zelf een positieve test hebben afgelegd, de app gebruiken om een gelijkaardige, anonieme melding naar andere gebruikers te sturen.

Je kan Coronalert gratis downloaden in de drie landstalen en het Engels voor wie op zijn smartphone de besturingssystemen Android of iOS heeft staan. Gratis is zeer relatief, want de ontwikkeling kostte handenvol geld en de campagne errond is geen vrijwilligerswerk. Vanaf donderdag wordt de app gepromoot met affiches, flyers en op dynamische borden boven de snelweg. 

De app werkt natuurlijk alleen als hij aanstaat en als de app van de anderen ook aanstaat. Jammer genoeg blijkt uit onderzoek dat je gsm-batterij sneller leeg is als je app constant gebruikt en waardoor mensen het ding niet altijd aanzetten.

Ben je in de buurt geweest van iemand die het signaal uitzond dat hij/zij besmet is of is geweest, dan krijg je een melding ‘hoog risico’. Het risico-overzicht laat je weten hoeveel besmette patiënten je precies gekruist hebt en hoeveel dagen geleden de contacten plaatsvonden. Wie de besmette personen zijn en waar je hen precies hebt ontmoet, wordt er niet bij verteld.

Daarna krijg je het advies verplaatsingen en contacten strikt te beperken gedurende veertien dagen. Of in quarantaine te gaan als je symptomen hebt. En je te laten testen.

En dan wordt het ingewikkeld. Je laat je testen en dat kan je – als je dat wilt – inbrengen in je app. Je krijgt een aantal vragen over symptomen en op welke dag die begonnen zijn. Met die gegevens creëert de app een code die je aan een arts of aan het testlabo laat zien. De uitslag van de test krijg je via de app. Bij een positief resultaat zal de app je verzoeken in quarantaine te gaan. Via de app kan je de waarschuwing – en later het positieve testresultaat – anoniem delen met andere gebruikers. Maar ook dat – net als al de rest – is niet verplicht.

Zo, en wie heeft er nu zin om het ding te installeren?