“Wij zullen morgen beslissen op basis van feiten en cijfers.”

De voorzet is gegeven door de experten, er staat niemand in het doel, De Croo moet alleen nog binnenkoppen. Donderdag was er een kamerdebat van het federaal parlement over de aanpak van de coronacrisis. Voor aanvang van dat debat hadden Marc Van Ranst en Margot Cloet van Zorgnet-Icuro stevig aan de doodsklok getrokken. “We moeten zo snel mogelijk opnieuw een algemene lockdown invoeren”, zei Cloet uit naam van alle ziekenhuizen die zij vertegenwoordigt. “Als we nog langer wachten, zal het probleem zo groot zijn dat de ziekenhuizen mensen zullen laten sterven of gewoon hun deuren zullen (moeten) sluiten. Er is gewoon geen personeel meer. Het is een illusie te denken dat we iedereen kunnen verzorgen.”

Eerder had Marc Van Ranst via zijn geliefkoosd medium, Twitter, een soortgelijke boodschap verspreid: “Uit de meest recente Sciensano-data komt geen enkel goed nieuws. Er is momenteel geen enkele aanwijzing dat de momenteel genomen maatregelen reeds enig effect hebben. De situatie is kritiek in de gezondheidszorg. Tijd voor, net als in andere buurlanden, de noodrem: lockdown.”

Maar De Croo zegt te wachten op de cijfers. Bedoelt hij deze cijfers?

  • 5.924 covidpatiënten in onze ziekenhuizen
  • Gemiddeld 593 nieuwe ziekenhuisopnames,
  • 993 patiënten op de afdeling intensieve zorg
  • 541 mensen hebben beademing nodig en liggen in een kunstmatige coma
  • Gemiddeld 69 doden per dag
  • Gemiddeld 14.356 nieuwe bevestigde besmettingen per dag
  • Gemiddeld 66.000 coronatests per dag

Het is dan ook geen kwestie van of, maar van wanneer we weer in een volledige lockdown gaan. Al op vier oktober stelden we in PNWS de vraag of we in de mededeling van Frank Vandenbroucke de aankondiging lazen van een nieuwe lockdown. Op twaalf oktober herhaalden we dat vermoeden en schreven we over de “kroniek van een aangekondigde lockdown”. Gisteren rolden er voor de camera traantjes bij Vandenbroucke omdat hij een ziekenhuis had bezocht. Als hij en zijn partner De Croo, begin oktober, 5 minuten politieke moed had gehad, was het ergste nu gepasseerd.