De meeste stations zijn toch dicht.

Het is wellicht één van de gemakkelijkste politieke beslissingen geweest voor onze nieuwe premier. Je strijkt 800.000 potentiële kiezers nu eenmaal niet graag tegen de haren door hun speeltje af te nemen. En daarom besliste Alexander De Croo het volgende: “U moet geen viroloog zijn in te zien dat wintersportvakanties een zeer groot risico zijn. En dus raden we het iedereen ten stelligste af.”

Maar het probleem stelt zich helemaal niet. De meeste stations zijn dicht. De situatie heeft in de plaats van De Croo beslist. Waarom het dan niet volledig verbieden? Hebben ze dan niet geleerd dat ‘afraden’ geen impact heeft? Zal er iemand thuis blijven omdat De Croo het heeft afgeraden?

Het wordt straks zwarte sneeuw ruimen voor de touroperators. Of toch niet helemaal? De vraag is of ‘afraden’ dezelfde impact heeft bij het annuleren van je reis als wanneer iets ‘verboden’ wordt. Dat klinkt als vervelende kleine lettertjes onderaan het contract waar handige touroperators wel mee weg kunnen komen. Wie een reis heeft geboekt, kan maar hopen dat Europa straks wel een duidelijk standpunt inneemt.