Is er een communicatieprobleem tussen De Croo en Vandenbroucke?

Overal in Europa beginnen labo’s het moeilijk te krijgen om de vele tienduizenden coronatesten per dag te verwerken. Toch wil Alexander De Croo (Open Vld) de testcapaciteit tegen het einde van de maand verdubbelen in ons land.

“We zijn alles aan het klaarmaken om die capaciteit te kunnen verdubbelen. Dat is een belangrijk element om ervoor te zorgen dat mensen die een hoog risico contact gehad hebben, dat die getest kunnen worden en snel kunnen weten wat hun situatie is”, aldus de eerste minister in het VRT journaal. Weinig nieuws, men belooft dit al maanden. Hoe hij dat zal gaan doen en hoe ze dat op termijn gaan betalen – wij geven nu ongeveer 1,5 miljoen euro per dag uit aan testen – zegt de premier niet.

Sneltesten zouden een belangrijk onderdeel kunnen zijn in die teststrategie, onder meer voor het testen van het personeel en de bewoners in de woonzorgcentra. Nederland bestelde er al meer dan 2 miljoen, Frankrijk 5 miljoen en Duitsland 9 miljoen. België heeft nog niets besteld. “We moeten onze strategie nog bepalen”, klinkt het bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a).

Hebben we iets gemist?

We zijn het land van het overleg. In dit geval gebeurt dat door de Risk Assessment group. Zij zal advies geven aan de overheid. Tegen einde oktober! Vraag is of de wereldwijde voorraad tegen dan al niet opgekocht is door andere overheden.