Trump gooit een granaat in het kruitvat.

Trump heeft een enorm risico genomen door de Iraanse generaal Qassem Soleimani te liquideren. De Amerikaanse president zegt nu dat hij niet anders kon omdat Soleimani op het punt stond om een aanval uit te voeren die honderden Amerikaanse levens zou kosten. De vraag is of de aanslag niet meer levens zal kosten. In de begrafenisstoet van de generaal escaleren de emoties en scandeert men ‘Dood aan Amerika’. De sjiieten hergroeperen zich over het hele Midden-Oosten. Het lijkt erop dat Trump een granaat in het kruitvat heeft gegooid.

De voormalige baas van de CIA David Petraeus omschreef de 62-jarige Soleimani ooit als “een zeer bekwame, charismatische, talentvolle, professioneel competente, duivels slechte mens”. Gewezen VS-ambassadeur in Irak, Ryan Crocker, noemde hem ‘de Darth Vader van de hedendaagse Midden-Oostenpolitiek’. Soleimani was ongetwijfeld de belangrijkste militaire strateeg van Iran.

“Hij was belangrijker dan de president, sprak met alle partijen in Iran en omliggende landen en had een directe lijn met de grootste leiders. Hij bepaalde het regionale beleid van Iran,” aldus Dina Esfandiary van de denktank Century Foundation. “Zijn vermogen om relaties op te bouwen, maakte hem enorm effectief. Hij bouwde ze op met iedereen, binnen en buiten Iran, binnen en buiten de overheid,” vervolgt ze. “Hij was het hoofd van de Quds-brigade, een divisie van de Iraanse Revolutionaire Garde die verantwoordelijk is voor buitenlandse militaire offensieven en clandestiene operaties.”

Zijn naam ging rond als mogelijke opvolger van de president. Zijn meedogenloze aanpak maakte hem geliefd bij de hardliners in Teheran. Op het eerste gezicht was Soleimani een kleine, bescheiden man, een schaduwfiguur, die zelden op de voorgrond trad, maar op de achtergrond had hij alle touwtjes in handen.

In 2018 gaf Soleimani Trump nog een dreigende waarschuwing: “Ik zeg u, meneer Trump, de gokker, ik zeg u, weet dat we dicht bij u zijn op een plaats waar u het niet vermoedt. U zal de oorlog beginnen, maar wij zullen de oorlog beëindigen.“