Na het faillissement toch geen koopjes ?

Wie menselijk redeneert zou verwachten dat, nu alle vliegtuigstoelen en hotelkamers die normaal gezien geboekt waren, plotseling vacant staan, de prijzen dalen. Maar dan vergeet je de mentaliteit van de reisindustrie.

Want: “Nee”, zegt een toerisme-expert van de KU Leuven, Jan van der Borg. Prijsaanpassingen in de sector gebeuren à la minute. Reizen verkopen is een industrie en die industrie doet er alles aan om reizen te slijten aan de maximumprijs die de consument wil betalen. Daarvoor baseert men zich op algoritmes die rekening houden met de prijzen uit het verleden. Welke vluchten zijn wanneer waar populair, zomer, winter, lente, herfst. Het faillisement Van Thomas Cook zit niet in die berekening en beïnvloed de prijs dus niet.

De reisindustrie hanteert het ‘dynamic prizing en yield management’ wat er eigenlijk op neerkomt dat de touroperator probeert om op elke moment die prijs te kiezen, waarvan men aanneemt dat de consument bereid is om die op dat moment te betalen. Een voorbeeld maakt dat duidelijk: een vliegtuig naar Barcelona bijvoorbeeld is maanden voor de vlucht erg goedkoop. Later gaat de prijs omhoog, maar als het vliegtuig vol raakt, wordt het weer duurder. Kort gezegd: de prijzenoorlog bestaat er niet in om de goedkoopste te zijn maar om de duurste te durven zijn.

Eigenlijk weten wij dat allang, maar misschien wil de reisindustrie niet weten dat wij het weten. Tot de dag dat de boeken toe gaan, omdat de consument het niet meer pikt.

Wie echt goedkoop wilt reizen, boekt het best rechtstreeks en snuffelt rond op het web. Booking.com, of Trivago , CheapTickets en Tripadvisor: de wereld is maar een muisklik van je vandaan.