“Onbetrouwbaar en manifest onbekwaam.”

Op 18 november breken we ons wereldrecord. Dan zullen we meer dan 541 zonder regering zitten. Op 17 september is het einde Wilmès, of maakt zij een doorstart. Gisteren gingen de liberalen weg van de federale onderhandelingstafel omdat De Wever en Magnette nog geen definitieve kezue wilde maken met wie ze een coalitie wilde maken.

In verklaringen achteraf zei Egbert Lachaert (Open Vld) dat ze zich inhoudelijk niet konden vinden, maar wie tussen de lijnen leest, merkt dat een clash van de ego’s een hoofdrol heeft gespeeld. Elke partij beschuldigt andere partijen ervan dat ze spelletjes spelen en geen inhoud voorleggen. Persoonlijke beledigingen gaan over en weer, veto’s worden uitgesproken en weer ingetrokken, oude ruzies bijgelegd en nieuwe politieke brandjes aangestoken. Dat De Wever ‘andere partijvoorzitters’ onbetrouwbaar, manifest onbekwaam en crimineel onverantwoordelijk noemt, zit Lachaert hoog. Hij blijft zijn lot verbinden aan zijn Waalse collega Bouchez waarvan iedereen vermoedt dat hij meerdere agenda’s heeft en als een Waals haantje draait en keert met de wind.

Lachaert ziet 17 september als deadline, maar vergeet daarbij dat de politiek al meer dan 447 dagen met onze … speelt. Wie dan nog durft te beweren niet te weten wat de agenda van de ander is, is voor de gewone burger van dit land (misschien) inderdaad manifest onbekwaam.