De conservatieve nieuwszender Fox News kreeg het de laatste dagen stevig te verduren. Trump uitte al meermaals zijn onvrede over de gang van zaken binnen het bedrijf, maar Fox weigert daarin mee te gaan. Een doekje voor het bloeden, of is het einde van een tijdperk aangebroken? 

 

Trump is uit op Wraak. Dat is op zich niet nieuw, maar deze keer heeft de Amerikaanse grootmacht Fox News het verkorven. Een opvallende trend, aangezien de zender in 2016 nog alle registers opentrok om Trump aan de overwinning te helpen. Zowel vraagstukken als ‘kan Hilary de verkiezingen kopen?’ tot zorgvuldig georchestreerde interviews met oerconservatieve gastheren zoals Bill O’Reilly voerden haar de afgrond in. 

Is 2020 dan het jaar van de ommekeer? Nadat Fox News onder meer claims tot verkiezingsfraude van zowel Trump als zijn woordvoerdster Kayleigh McEnany uit de ether kegelde, lag het er vrij snel bovenhuids op. Toch is dat niet waar het schoentje knelt: de populaire kijkcijferkanonnen Sean Hannity en Tucker Carlson laten tijdens verschillende avondblokken meermaals verstaan dat er wél sprake is van Democratische onregelmatigheden. 

Het olijke duo staat garant voor pro-Republikeinse berichtgeving die dagelijks miljoenen kijkers op de been brengt, waardoor de vraag zich steeds meer opdringt: waarom kiest Fox News er niet voor om deze kaart altijd uit te spelen? De kijkcijfers spelen hier de belangrijkste rol in: de inmenging van Democratische kiezers na de desbetreffende interviews zorgde voor opgekrikte kijkcijfers, maar daardoor mist de zender ook de geloofwaardigheid om uitgesproken Republikeinse kiezers op lange termijn aan boord te houden.  

Trump is dan ook meedogenloos voor de zender: in ‘s mans karakteristieke Twitter stijl kreeg Fox meermaals de wind van voren. Volgens de Amerikaanse media analist Eric Deggans staat Fox News dan ook voor een dilemma: de balans behouden tussen een onafhankelijke nieuwsorganisatie en een conservatief promotiekanaal. De opkomst van alternatieve media zoals het extremere Newsmax of One America News zit dan ook in een stroomversnelling dankzij de uitlatingen van Trump. 

Maar de sterkte van Fox werd een zwakte: tijdens het tijdperk Obama was er een duidelijke, afgelijnde vijand, nu zinkt Trump triomfantelijk mee met z’n eigen schip. De lijn tussen goed en kwaad was nog nooit zo dun. Kiezen is overduidelijk verliezen.