Het zou kunnen dat we in juni een mondmasker krijgen.

Stel je verdrinkt en iemand denkt dat hij je misschien gaat helpen en gooit je vervolgens het touwtje waarmee de reddingsband vast hing aan het paaltje .Daarop roept hij je toe dat het zou kunnen dat hij de reddingsband aan een ander overlaat, iemand die straks misschien langs zal komen, maar wel de beste redder van het land is. De kans dat je daartegen bent verdronken, is vrij groot.

Alle landen kampen met problemen om mondmaskers te bestellen, maar ons land maakt zich belachelijk. Ten minste dat vindt iedereen behalve Philippe Goffin (MR) en Koen Geens (Cd&V).

Voor de stand van zaken tot en met dertien mei, lenen we de woorden van Raoul Hedebouw (PVDA) die op zijn Facebook pagina een cynische samenvatting geeft.

Ondertussen zijn we alweer enkele dagen verder en Goffin – die volgens Geens de beste besteldienst van het land beheert – heeft bij een obscure postbusfirma een order van zo’n 50 miljoen heeft geplaatst, maar zwijgt in alle talen, of beter in die ene taal die hij werkelijk spreekt: het Frans. Voorlopig geen tromgeroffel, en dus veronderstellen we dat er van de beloofde maskers nog geen spoor is.

Koen Geens die de niet compatibele filters bestelde, zegt in De Ochtend op Radio1 dat hij geen polemiek wil aangaan omtrent de mondmaskers. “We zijn met die mondmaskers begonnen op 15 april: in die tussenperiode aan elke Belg 1 of meerdere mondmaskers bezorgen en hem de kans geven om chirurgische mondmaskers te kopen in de groothandel, dat vind ik op zich nog niet zo slecht.” Vervolgens wast hij met een alcoholgel zijn handen in onschuld. “Ik had maar één marsorder: zodra ervoor moest worden gezorgd, heb ik ervoor gezorgd.”

Met die fraaie ezelstamp in de buik der Belgische burger, moeten we het doen.

Wordt (jammer genoeg) vervolgd