Gisterenavond lukte Stabroeknaar Michael Schroyens erin 120 uur lang wakker te blijven. Dat deed hij voor het goede doel. In naam van de liefdadigheid zijn er wereldwijd echter nog wel gekkere initiatieven ondernomen.

Maandagavond om 20u mocht Michael Schroyens dan eindelijk in zijn bed kruipen. De 26-jarige man uit Stabroek was op dat moment al vijf dagen wakker. Hoewel hij het in de nacht van zaterdag op zondag even moeilijk had, af en toe wat dronken klonk en last had van opgezwollen voeten van het rechtstaan, wist hij deze zelf opgelegde beproeving dus met glans te doorstaan. Schroyens liet zich sponsoren en hoopt op deze manier minstens 250 euro verzameld te hebben voor het Netwerk Tegen Armoede. Vanavond zal hij bekend maken hoeveel sponsorgeld zijn insomnia juist opgebracht heeft.

Schroyens is echter niet de enige die zich gekke dingen in het hoofd haalde uit liefdadigheid. Hieronder sommen we even de meest curieuze initiatieven op.

Lapdance voor het goede doel

Om lokale liefdadigheidsorganisaties te steunen, gaven danseressen van het wereldberoemde Admiral Theater in Chicago een gratis lapdance aan iedereen die in de maand december een nieuw, ingepakt stuk speelgoed meebracht. Dat stuk speelgoed werd later gedoneerd.

De snor van Ron Swanson onder de hamer

Acteur Nick Offerman, die de rol van Ron Swanson speelt in de serie Parks and Recreation, veilde zijn snor ten voordele van een charitatieve instelling tegen kinderkanker. De hoogste bieder kreeg de snor, geschoren, bij elkaar geraapt en opnieuw samen gelijmd, achter museumglas gepresenteerd.

Opsluiting met 300 giftige spinnen

Drie weken lang bracht de Australiër Nick Le Souef door achter een glazen raam, in het gezelschap van 300 giftige spinnen. Het geld dat hij daarmee inzamelde, ging naar het Australische kinderfonds Variety. Le Souef heeft ook het langste verblijf in een slangenkuil, tank met haaien en kooi met Australische roodrugspinnen op zijn naam staan.

Bijna-doodervaring herbeleefd voor het goede doel

De Britse stuntman Rocky Taylor keek in 1994 de dood in de ogen toen een stunt op de set van Death Wish 3 gevaarlijk mis ging. Desondanks besloot Taylor zichzelf niet veel later opnieuw in brand te steken, deze keer voor het goede doel. Vijfentwintig jaar later sprong de man nog van een brandend gebouw ten voordele van Remember a Charity, een overkoepelende Britse liefdadigheidsorganisatie.

Benefiet “borsten knijpen”

Het Japanse volwassenenkanaal Paradise TV organiseerde in 2012 een benefiet “borsten knijpen”. Deze actie werd een van de hoogtepunten van het tweedaagse festival Erotica Will Save The World. Om de boezem van één van de tien actrices te mogen omklemmen, moest een bijdrage geleverd worden aan het fonds voor aidspreventie.

Mysterieuze stunt om aandacht

De 16-jarige student Matt Whitehurst postte een foto van zichzelf, die met een motorfiets over een 23 meter diep meer rijdt, om de aandacht te vestigen op zijn door overstroming beschadigde thuisstad. De student zwoer dat de foto niet vervalst was, maar weigerde te vertellen hoe hij de stunt had klaargespeeld. Met de foto richtte hij een fonds op om de stad te helpen heropbouwen.

Date met Morgan Freeman of Billy Baldwin voor het goede doel

CharityFolks.com sponsorde een evenement waarbij acteur Morgan Freeman de hoogste bieder en een vriend mee uit lunchen zou nemen. Ook Billy Baldwin trakteerde een winnaar en een vriend op een etentje in New York. Het bieden begon vanaf het bedrag van 4.500 euro. De opbrengst ging naar het goede doel uitgekozen door de acteurs.

Creatief met een jurk

Sheena Matheiken droeg dezelfde jurk een jaar lang om geld in te zamelen voor de Akanksha Foundation, een organisatie die Indische kinderen die in armoede leven onderwijs aanbiedt. De vrouw uit New York droeg haar outfit elke dag anders. Dat bracht zo’n 88.000 euro op.

Weddenschap wenkbrauwen scheren

De buren van Si Burgher grapten er wel eens over dat de man zijn borstelige wenkbrauwen, die hij elke keer moest uitkammen voordat hij de straat op ging, wel eens zou kunnen trimmen voor het goede doel. Uiteindelijk bracht de man uit Illinois er 1.400 euro mee op, die naar de polio-uitroeiingscampagne ging.

Laat Justin Bieber ophouden met zingen

Om geld op te brengen voor hun kunstencentrum, besloten enkele jongeren van de Evanston Township hogeschool om hun medestudenten eindeloos te onderwerpen aan het nummer Baby van Justin Bieber, tot ze zouden betalen om het te laten stoppen. De school liet het liedje elke dag door de luidsprekers knallen om de studenten aan te zetten een bijdrage te leveren. Hoewel ze een week de tijd hadden gekregen om de benodigde 1.000 dollar in te zamelen, haalden ze dat bedrag al na dag drie.

Gepubliceerd door Tess Van Linden

Good girls are bad girls that never get caught