Celine Van Ouytsel draagt al ruim 5 jaar dezelfde onderbroek. Eigenlijk is het een tanga, maar dat kan ze natuurlijk niet zomaar op het platte scherm vertellen.

Het zit zo. Celine had in haar eerste jaar rechten een fantastisch examen afgelegd. Die dag droeg ze een tanga. En sindsdien draagt ze die tanga bij belangrijke gebeurtenissen. Aangezien Celine meedeed aan De Slimste Mens weet ze natuurlijk dat Tanga ook een stad is in Tanzania en volgens sommige schriftgeleerden komt de betekenis van het stukje textiel uit die stad.

In elk geval: Celine draagt sindsdien bij elke belangrijke test die tanga uit Tanga.

De vraag is uiteraard wat belangrijk is voor de huidige Miss België. Meedoen aan De Slimste Mens is het dat zeker aangezien ze haar “geluksonderbroek” aanhad tijdens de quiz. Veel geluk heeft dat stukje lingerie dus niet gebracht. Celine heeft overigens iets met ondergoed aangezien ze ooit een bustehouder uit haar mouw toverde.

Waar ik eigenlijk naar toe wil is dit: hoe komt het dat verstandige mensen bijgelovig zijn? Van voetballers kan ik dat aannemen. Ze zijn doorgaans niet naar de universiteit geweest – waar ze overigens ook onwijsheid doceren. Maar Celine heeft een master in de rechten en ze heeft hiermee dus aangetoond dat ze kritisch kan denken. Dan zou ze toch moeten weten dat er geen verband is tussen het al dan niet aantrekken van een bepaald kledingstuk en de uitkomst van een gebeurtenis. Het is bijgeloof, onschuldig bijgeloof, maar wel bijgeloof.

Hopelijk heeft Celine gisteren na haar nederlaag in De Slimste Mens beseft dat ze die tanga maar beter in de vuilnisbak kan gooien. Bovendien is het stukje lingerie na ruim 5 jaar toch op de draad versleten. Maar misschien denkt ze nu dat de “geluksonderbroek” enkel gewerkt heeft aan de universiteit. Dat kan ook. Bijgeloof, het is iets vreemds, zeker als de eigenares in een roze Volvo – zonder wimpers aan de koplampen – rijdt.