De voetballer die ook kon scoren met de hand is niet meer. Toeval wil dat ik onlangs nog een boeiend gesprek had met een doelwachter die de voetballer nog gekend had. En neen, het was niet herr Pfaff.

“Diego is een fantastische kerel”, vertelde die doelwachter een paar maanden geleden voor het overlijden van de Argentijn. Iets anders had ik niet verwacht. Diego straalde dat ook uit, dat fantastisch zijn. Sommige mensen zijn fantastisch, maar stralen dat niet uit. Maar bij Diego was dat zeker niet het geval.

“Maar weet je wat zijn grootste fout is?” Ik verwachtte een anekdote over drugs of alcohol. Diego kon zich nogal eens laten gaan op dat vlak. Het kon natuurlijk ook iets anders zijn, bijvoorbeeld over een avontuurtje van de Argentijn. Op dat vlak dribbelde hij zich ook wel naar de top. Hopelijk liet hij de tegenstandster ook al eens scoren, anders werd het een beetje een eentonig solonummertje, zoals op het veld.

Neen, de doelwachter wond zich een beetje op over een andere onhebbelijkheid van de voetballer. “Je weet dat Diego graag sigaren rookt.” Dat wist ik. Ik wist ook dat de Argentijn een voorkeur had voor sigaren van Cohiba die oorspronkelijk alleen gefabriceerd werden voor tiran Fidel Castro en hooggeplaatste partijfunctionarissen van Cuba.

“Dat Diego sigaren rookt, vind ik niet erg. Ik steek zelf ook al eens een goede sigaar op. Geen Cohiba van 50 euro, maar een eenvoudige sigaar van Bogaert”, ging de doelwachter verder. “Iedere sigarenliefhebber weet dat je het sigarenbandje van de sigaar moet verwijderen vooraleer je de sigaar aansteekt. Nu, Diego doet dat nooit, en dat vind ik echt onvergeeflijk. Laatst zag ik hem een sigaar oproken met dat sigarenbandje. Op een bepaald moment schoot dat sigarenbandje natuurlijk in de fik. En denk je nu dat Diego daar iets uit geleerd heeft? Neen, natuurlijk niet. De volgende sigaar werd opnieuw met sigarenbandje gerookt.”

De doelwachter bood me uiteindelijk een sigaar van Bogaert aan, zonder sigarenbandje. Hij kon zich natuurlijk geen dure sigaren van Cohiba veroorloven, zoals Diego.