Een sprookjeswereld, totaal onaangetast door de vervuilende mens? Het bestaat.

Het kost flink wat tijd, geld en moeite, maar een expeditie door de Hang Son Doong grot in Son Trach in Vietnam is een van de meest memorabele avonturen die je ooit zal beleven. Deze reusachtige grot werd pas in 1991 ontdekt door een lokale houthakker. Hij stuitte tijdens zijn werkzaamheden bij toeval op de grot, maar durfde niet naar binnen. Het duurde vervolgens nog tot 2009 voordat de eerste groep met onderzoekers naar Vietnam kwamen om de grot in kaart te brengen.

De cijfers die met deze grot gepaard zijn niets meer dan indrukwekkend: meer dan 200 meter breed, 150 meter hoog en ongeveer 9 kilometer lang. De grot is 2 tot 5 miljoen jaar geleden ontstaan doordat een ondergrondse rivier het kalksteen uitsleep.

Er komen is enkel voor de durvers en behoorlijk prijzig. De grot is verstopt in het ruige Phong Nha-Ke Bang Nationaal Park aan de grens met Laos. Hang Son Doong ligt onder een andere grot. Het is moeilijk om bij de ingang te komen. Je moet dan ook fysiek fit zijn, dit is echt hardcore adventure en je moet in staat zijn om meer dan zestig kilometer te lopen in zware omstandigheden. Om deze eindbestemming te bereiken moet je dwars door de jungle, een rivier doorwaden en tamelijk steile afdalingen op rotswand doen. Plus ’s nachts moet je ook alle ongewenste bezoekertjes er maar bij nemen.

In totaal doe je er met een team van ervaren gidsen er zeven dagen over, waarbij je vier nachten gaat kamperen (o.a. in de grotten). Een gevaarlijke expeditie met een prijskaartje van 2.700 euro per persoon. 

Maar eens aangekomen is al dat bloed, zweet en tranen het waard geweest. Want behalve een eigen klimaat en jungle, zijn er in de grot ook zeldzame calcietstructuren te vinden, waaronder kegels van wel zestig meter hoog. Ingestorte plafonds in Hang Son Doong hebben nieuwe openingen gecreëerd, waardoor je ‘s nachts uitzicht hebt op de sterrenhemel.

Maar de Vietnamese regering  zou plannen hebben om een kabelbaan naar de grotten te maken, waardoor de grot opeens voor veel meer mensen bereikbaar wordt. Of massatoerisme is wat deze plek nodig heeft is nog maar de vraag. Laten we hopen dat Vietnam kiest voor een vorm van ecotoerisme, zodat de schoonheid van deze prachtige grot behouden blijft.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."