“Ziehier de uitslag, wanneer luistert men naar ons.”

Vier maanden na de verkiezingen van de schaamteloosheid, klimt Vlaams Belang in de ‘de grote peiling’ naar plek één, passeert daarmee N-VA en parkeren CD&V en sp.a in de schaduw van de drempel van de 10 procent.

VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws en Le Soir hielden een grote peiling en bevestigden de tendens van wat de kiezer op 26 mei al uitschreeuwde.

‘De dag van de verkiezingen is de eerste dag van de volgende campagne’: het is een cliché-grapje dat onder politici op de avond na de verkiezingen weleens wordt getapt, maar het is een waarheid als een koe. De partij van Tom Van Grieken (32) heeft deze waarheid goed begrepen. De partij is, na maanden van schaamteloze schijngesprekken, zichzelf trouw gebleven en is zijn kiezer blijven informeren over waar zij voor staan. Dat het Vlaams Belang de sociale media gebruikt om zijn aanhangers te bereiken, wordt door vele tegenstanders als propaganda bestempeld. Maar voor wie tussen de lijnen leest, ruikt het naar jaloezie en onmacht. Iedereen beschikt nu eenmaal over dezelfde riemen om mee te roeien. 

Of zijn het gewoon slechte verliezers?  Want dat zijn ze na deze nieuwe peiling wel heel duidelijk.  Wanneer er nu vandaag (waar vele traditionele partijen in hun overmoed durven op aansturen) nieuwe federale verkiezingen zouden zijn, dan stijgt het Vlaams belang van 18,7 procent naar maar liefst 24,9 procent, N-VA verliest nog meer dan op 26 mei en zakt naar 22,7 procent. Belangrijker is echter dat als de tendens van deze peiling zich voortzet naar de officiële volgende verkiezingen van 2024, de Wever geen derde partij meer nodig heeft om te regeren en eindigen de excuses om kleur te bekennen. Dan rest er alleen de vraag: met Het Vlaams Belang of niet.

De druk op de onderhandelaars voor de vorming van een nieuwe regering, zowel Vlaams als Federaal wordt hiermee opgevoerd. ‘De grote peiling’ toont nog maar eens, en scherper dan ooit, het verschil tussen het noorden en het zuiden van ons land. Vlaanderen kiest duidelijk voor een rechtse richting wat betreft migratie, fiscaliteit, veiligheid en socio-economische initiatieven. Wallonië slaat linksaf en loopt de andere richting uit.

Van Grieken steekt zijn ambitie alleszins niet onder stoelen of banken en wil in 2024 de oplossing aanbieden door ook écht te winnen. “Alleen zo wil en durft men in dit land luisteren naar de stem van het volk.”

Het wordt tijd dat men de keuze van de mensen gaat respecteren en de absolute cijfers laten spreken en niet de gekleurde interpretaties daarvan.  Als een PVDA,  bijvoorbeeld, pretendeert de grote winnaar te zijn omdat men zo spectaculair gestegen is, dan is dat meer dan relatief. In absolute cijfers praten we nog altijd maar over een vijf procent, wat ontegensprekelijk een pak minder is dan de de keuze van 1 op vier inwoners van dit land. Dat een een sp.a en CD&V, die elks slechts één op tien van de Vlamingen vertegenwoordigt, nog steeds op de onderhandelingstafel mag kloppen als leefden we 30 jaar geleden, wordt stilaan… . Men kieze zelf het woord.