De horecasector wil zo snel mogelijk op een veilige manier terug heropenen, maar hoe zal dit in zijn werk gaan? Dinsdag werd er zowel in het parlement als door onze topvirologen met spoed overlegd, maar een concrete stroomversnelling is er momenteel nog niet. 

Op 8 juni treedt de derde fase van het Belgische exitplan in werking. Een datum die bij de ganse horeca met stip staat genoteerd. Toch zit de sector met een heleboel vragen. Vooral de tijd tussen de aankondiging en de heropstart wringt, volgens Matthias De Caluwé, CEO van Horeca Vlaanderen. 

“Om de COVID-maatregelen op tijd te kunnen implementeren, en je zaak veilig te maken voor je personeel, klanten en leveranciers, is er veel tijd nodig. Idealiter was tien à veertien dagen geweest. Vier dagen, het kan, omdat we tenslotte te maken hebben met ondernemers, maar een week is zeker toch gewenst. Iedereen gaat op hetzelfde moment bier en wijn moeten bestellen, tapinstallaties moeten laten reinigen, handgels en mondmaskers kopen. De tafels moeten ook herschikt worden. Alleen weten we nog niet hoe.”

TERRAS AANMOEDIGEN: VIND ALLE NIEUWE REGELS HIER