Tijd om nog eens iets positief uit China te berichten, want het zit de Wang & co de laatste tijd niet mee.

Zodra het land terug virusvrij is, kan de avonturier in jou één van ’s werelds meest wilde en mooiste regio’s ontdekken. Want in Beijing wacht een treinrit op jou die je helemaal vervoert naar Lhasa, Tibet. Wat maakt deze toch zo bijzonder?

Wel, in de eerste plaats duurt-ie maar liefst 46 uur. De Peking-Lhasa-spoorlijn, die in 2006 geopend werd, is maar liefst 2.000 kilometer lang. Een ritje over het Tibetaanse Hoogland voert je tot 5.076 meter boven de zeespiegel, wat het meteen de hoogste treinreis ter wereld maakt. Snel misselijk door hoogteziekte? Waar je in het vliegtuig kan rekenen op kotszakjes onder je stoel, is deze trein voorzien van extra zuurstof in de wagons.

Hou er wel rekening mee dat een kudde jaks op de rails voor wat vertraging kan zorgen. Maar het adembenemende uitzicht van het gekartelde landschap, waarin bruine rivieren zich een weg banen tussen een aaneenschakeling van steile heuvels en besneeuwde toppen in het Kunlungebergte, maakt alles dan weer goed. Als het donker is kan je genieten van een eindeloze sterrenhemel zonder de gewoonlijke lichtvervuiling.

Op het Dak van de Wereld zitten voelde nog nooit zo comfortabel aan.

Gepubliceerd door Gert Bleus

"Some men see things as they are, and ask why. I dream of things that never were, and ask why not."