Geef die man een standbeeld. Of nee, toch maar niet.

Koning Filip en koningin Mathilde trokken op staatsbezoek naar Luxemburg, en ze zorgden ervoor dat de godganse Europese pers daar iets over schreef. Hoe ze dat deden? Poepsimpel: door met de trein te reizen.

Als koning der Belgen naar Luxemburg sporen is deze klimaatgekke tijden dan ook een statement van jewelste. Want het vorstenpaar nam niet de trein omdat ze daar een keertje goesting voor hadden: Filip liet weten dat dit een héél milieubewuste keuze was.

De Luxemburgse premier Xavier Bettel vond het allemaal wel geestig. Er was namelijk een benzineslurpende oldtimer voorzien voor een rondrit. “Nogal een geluk dat jullie met de trein zijn gekomen”, lachte hij.

Soit, Filips missie is dus geslaagd. De hele wereld weet nu wat voor een milieubewuste vorst België heeft. Misschien dat hij volgend jaar nog eens een stunt uithaalt. Gaan jagen in de Ardennen met pijl en boog bijvoorbeeld.

Maar eigenlijk veegt koning Fluppe vierkant zijn sjokkedeizen aan dat hele klimaat. Zo gaat hij in zijn vrije tijd al eens graag op reis met vliegtuigen van het leger. Van dit jaar zijn er nog geen cijfers, maar wel van vorig jaar.

In 2018 trok Filip er 22 keer op uit met een militair toestel, waarvan er twaalf privéreizen waren. Zo’n koning die met zijn kroost twaalf keer per jaar op reis gaat met een militair vliegtuig is trouwens niet alleen een aanslag op het milieu, maar ook op de portemonnee van de burger – want uiteindelijk wordt dit gefinancierd met belastingscenten.

De kostprijs van al die vliegtuigreizen in 2018 bedroeg namelijk 843.293 euro – waarvan dus meer dan de helft voor de koning zijn privéreisjes was.

Filips vliegreizen zijn overigens niet de enige koninklijke privé-dingen die ze toch niet zelf betalen. Zo is het plezierjacht van papa Albert officieel een militair vaartuig.

Ook de beveiliging van ‘Le Romarin’, een chique villa aan de Côte d’Azur en de privé-vakantiewoning van Albert II, wordt voorlopig nog door de staat betaald. Voorlopig nog, want Vlaams Belang wil daar een einde aan stellen. “Het is een private woning die onder de privaatrechtelijke wetgeving valt. Belastingbetalers moeten niet instaan voor de beveiliging van privéwoningen”, klinkt het.

Gepubliceerd door Stefan Lambrechts

Optimist en liefhebber van mooie natuur, door wiens aderen ook een beetje benzine stroomt.