Een blitse car met de kracht van meer dan vierhonderd paarden, een babe om ons te vergezellen tijdens de lange autoritten en glansmiddel voor wanneer we even willen paraderen. Klinkt fantastisch? Natuurlijk wel! Toch is alle moeite tevergeefs indien je jouw wagen nadien in een donker hoekje laat verkommeren. Nee, jouw garage heeft recht op geschikte garageverlichting. Zo laat je jouw auto helemaal shinen en kan je ook veel beter sleutelen aan jouw droom op vier wielen. Je kan natuurlijk ook een glazen garage bouwen, maar in de praktijk zijn er toch een aantal eenvoudigere oplossingen mogelijk.

In de eerste plaats heeft jouw garage recht op extra veel licht. Volgens sommigen is het aantal lux zelfs recht evenredig met de paardenkracht van jouw statusblik. Misschien wel daarom dat aftandse rammelkasten vaak in een stoffige oude garage verscholen gaan. Hoe dan ook mag je 70 lux als ondergrens hanteren. Dit is dan de standaardverlichting voor het in- en uitrijden van de garage. Toch laat zo’n lichtsterkte jouw auto nog niet shinen. Daarom worden vaak toevoegingen voorzien. Zo kan je de lichtsterkte optrekken tot zo’n 100 lux, het licht op een vrij donkere dag.

Is dit dan niet de donker voor jouw garage? Nee hoor, je zal vast nog de versnellingspook terugvinden. Een beperkte algemene verlichting is vooral ideaal om bepaalde details van de wagen te accentueren. Jouw wagen moet immers in de kijker staan, niet de verroeste tools die zich in jouw garage bevinden.

Het slim plaatsen van spots is een volgende stap. Zo kan je bijvoorbeeld jouw coole velgen of blinkende spoiler in de kijker zetten. Beschik je over een sportief interieur waar lederen zetels en een stel woofers het feest verzorgen? Dan kan je via een spotje, gericht op de voorruit, ook het interieur onderlijnen. Met al die spotjes die zich in de vloer en het plafond bevinden, maak je van jouw garage een ware showroom.

Natuurlijk is zo’n setting ideaal om jouw auto te showen, maar op het einde van de dag moet je ‘m mogelijks ook behandelen met schoonmaakgom. Anders zal jouw wagen helemaal niet blinken. Wanneer je jouw wagen onderhoudt, is directe verlichting noodzakelijk. Dit euvel los je op door in te zetten op dimmers waarmee je moeiteloos het aantal lux opschroeft. Hiernaast maak je ook gebruik van verplaatsbare lichtbronnen. Een goed stel werklampen op voet en een draagbaar model die je ook in combinatie met de krik gebruiken mag, zijn bijvoorbeeld onontbeerlijk. Geen zorgen: zo’n werklampen kan je gewoon online bestellen. Je hoeft dus niet meteen naar de winkel te hollen.

Op zoek naar enkele inspirerende ideeën voor jouw garageverlichting? Bekijk dan zeker even deze video met vijftig verlichtende ideeën. Let vooral ook even op de verzameling blinkende auto’s waar zelfs veteranen zoals wij enkel maar van kunnen watertanden.

(Geschreven door Danny)