Een keurig kapsel, maar een vuile onderbroek.

Onze overheid hecht er blijkbaar belang aan dat we met een verzorgd haarcoupeke naar buiten gaan (waar we niemand mogen ontmoeten). Dat we met een vuile onderbroek en stinkkousen bij de bakker in de rij staan, is dan weer niet ‘essentieel’.

Heb je zelf geen wasmachine, dan zit je met een probleempje. Alleen wassalons zonder personeel en waar klanten afstand van mekaar kunnen bewaren, mogen openblijven. Naar een wassalon gaan is in principe ook geen noodzakelijke verplaatsing. Je hebt maar beter je verhaal klaar als je met een wasmand in je armen door een agent wordt tegengehouden.

Onlogisch of niet?

Een kapper mag maar één klant per keer binnenlaten, maar houdt per definitie geen afstand en wisselt van het ene hoofd naar het andere. Volgens het Medisch Centrum voor Huisartsen (MCH) overleeft het coronavirus gemiddeld zo’n drie uur op gladde oppervlakken en materialen (zoals deurklinken, leuningen, tafels…scharen en kammen?). Sommige studies spreken zelfs van dagen. Je kan je dus de vraag stellen of het wel zo veilig is om met je hoofd in een spoelbak te hangen of in de lucht van een haardroger te gaan zitten.

Zou een nagelstudio essentieel zijn of zien we over drie weken vrouwen met uitgegroeide gelnagels?